Societat

El jove que va denunciar l’agressió de dos policies a Via Laietana manté que no els va increpar

Els agents ho neguen, però el manifestant antifeixista ha presentat un informe de lesions compatible amb una pallissa

El jove que va ser presumptament agredit per dos policies nacionals a l’interior de la Prefectura de Via Laietana de Barcelona el novembre del 2017 ha mantingut aquest dimarts al judici oral que no els va increpar. Els policies, que juntament amb la fiscalia l’acusen d’un delicte d’atemptat a l’autoritat i li demanen dos anys de presó, han insistit que el noi els va insultar sense motiu des de la vorera quan tornava d’una manifestació antifeixista i que, en demanar-li que s’identifiqués, els va colpejar. El noi ha dit que no els va dir res, que no sap per què el van detenir i que dins de la comissaria li van donar bufetades i puntades. Ell demana quatre anys de presó per als policies per un delicte de lesions i un contra la integritat moral.

Context del cas

L’11 de novembre de 2017, un grup de cinc amics de Premià de Mar, entre els que es trobava el jove jutjat avui, van anar a Barcelona a una manifestació a favor de sis activistes antifeixistes encausats per haver agredit uns neonazis el 2013 al barri de Sants. La manifestació va baixar per Via Laietana fins al mar i allà es va dissoldre. Els cinc amics, que ja tornaven cap a casa, van desfer el camí pel mateix carrer i a l’alçada de la Prefectura de Policia Nacional, un d’ells va ser reduït i detingut per dos agents que començaven el seu torn a les dependències policials.

Versions discrepants

En aquest punt, tant pel que fa als motius com al transcurs de la detenció, es bifurquen les versions del detingut i dels agents. Els dos policies sostenen que ells eren a la porta de la Prefectura quan van escoltar que el noi, Roger Umpiérrez, de 26 anys, els començava a insultar. “Maricons, fills de puta, us mataré, veniu aquí si teniu collons”, va dir, segons els policies, que han declarat que llavors van anar cap a ell, li van demanar que s’identifiqués, que es va negar a fer-ho, que va colpejar el braç d’un d’ells quan intentaven reduir-lo i que, per tot això, el van detenir i acusar d’un delicte d’atemptat a l’autoritat.

Ell, per contra, sosté que passava “amb normalitat” pel carrer i que, de sobte, a l’alçada de la Prefectura, els dos agents van anar cap a ell, van apartar als seus companys, el van reduir i el van entrar violentament i arrossegant-lo a l’interior de la comissaria.

Un cop allà, ha detallat el jove, un d’ells va dir: “Aquí no, que hi ha càmeres”, i el van entrar a un ascensor on, entre ells dos i tres agents més, li van donar bufetades i puntades. “Només van ser uns segons però va ser molt violent”.

D’aquell episodi se n’ha derivat un judici penal que s’ha celebrat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona. La fiscalia i els policies acusen Umpiérrez d’un delicte d’atemptat a l’autoritat pel que demanen dos anys de presó i el noi els acusa a ells d’un delicte de lesions i d’un contra la integritat moral i sol·licita quatre anys de presó i cinc d’inhabilitació per a cada un.

“Si no va fer res, per què creu que dos agents de policia es van dirigir a vostè, li van demanar que s’identifiqués i el van detenir?”, li ha preguntat la fiscal a Umpiérrez durant l’interrogatori d’aquest dimarts al judici. “No ho sé. Això mateix és el que jo he vingut a saber aquí”, ha contestat el jove, que en el moment dels fets tenia 21 anys, estudiava Sociologia a la universitat i no tenia cap antecedent penal.

Segons la defensa del manifestant, representat per la lletrada Norma Pedemonte, el motiu de l’agressió dels policies hauria estat la seva participació a la manifestació antifeixista. De fet, dos dels acompanyants del jove, que han declarat com a testimonis, han precisat que a la mobilització es van proferir càntics contra la policia al passar per davant de la Prefectura.

Però els agents han argumentat en contra d’aquesta tesi dient que ells, com que començaven el seu torn just llavors, van arribar a Via Laietana a les 14.15 hores, quan la columna de manifestants ja havia passat, i que no havien vist mai a Umpiérrez abans. De fet, els policies ni tan sols estaven destinats a Catalunya: hi estaven desplaçats temporalment en el marc de la Operació Copèrnic, el dispositiu policial que va desplegar el ministeri de l’Interior per aplacar les mobilitzacions independentistes lligades al referèndum de l’1 d’octubre i a la declaració d’independència.

Tots els companys que anaven amb Umpiérrez, tres amics i la seva exparella, han confirmat la seva versió: tornaven de la manifestació pujant per Via Laietana i, sense explicació aparent, els dos agents van reduir el seu company i el van entrar dins de la comissaria violentament.

En el que tornen a coincidir les versions del manifestant i dels acusats és en que el van traslladar en un vehicle policial fins a la comissaria de la Verneda perquè Via Laietana no està habilitada per tenir-hi detinguts. De fet, els únics testimonis aportats pels policies han estat els dos agents de la comissaria de la Verneda que van participar en el trasllat. Han declarat que en el desplaçament també hi havia els dos agents acusats d’agressió i que l’actitud d’Umpiérrez al cotxe va ser tranquil·la. De fet, els quatre policies que hi havia al cotxe --els dos acusats i els dos companys-- han manifestat que Umpiérrez els va demanar perdó pel que havia fet.

El jove antifeixista ha reconegut que va demanar disculpes però ha afegit que no ho va fer per haver fet res dolent sinó per la por que sentia pel que li havia passat i pel temor a rebre més cops.

A la comissaria de la Verneda, els agents li van llegir els seus drets i van esperar que arribés la seva advocada. Quan aquesta va arribar, va recomanar al seu client que s’acollís al dret a no declarar i el van deixar en llibertat.

Informe de lesions

Cap de les parts ha presentat proves gràfiques del que va passar fora i dins de la comissaria. La defensa de l’antifeixista ha explicat que el jove va quedar traumatitzat per l’experiència i que, per això, no es va atrevir a posar una denúncia contra els agents fins al cap d’un mes, poc abans del Nadal de 2017. Per aquesta demora, la seva defensa ja no va ser a temps de demanar les imatges de les dependències policials, que s’esborren al cap d’un mes.

El que sí que ha presentat Umpiérrez és l’informe de lesions que li van fer aquell mateix dia al CAP de Premià de Mar al qual va acudir després de la seva posada en llibertat. Aquest document diu que el pacient presentava tumefacció a la cara i contusions al turmell, i la metgessa forense que en va fer el peritatge ha afirmat que les lesions són compatibles amb haver rebut cops i bufetades.

Umpiérrez ha explicat al tribunal que després de l’episodi gairebé no va poder sortir de casa en un mes i que després li ha costat poder tornar a Barcelona. “De fet, no he tornat a passar per Via Laietana fins fa uns dies”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona