Societat

Barcelona tramita 10.260 bons socials elèctrics per ajudar a rebaixar factures

El síndic de greuges barceloní alerta de l’impacte dels preus i que la situació empitjorarà a final d’any

Reclama que l’accés a l’energia sigui un dret humà

A Barcelona hi ha una dotzena de Punts d’Assessorament Energètic, els PAE, repartits pels districtes de la ciutat que són de titularitat municipal però que es gestionen des de les entitats socials. Segons les dades facilitades pel mateix servei, que recull l’informe presentat ahir per la Sindicatura de Greuges de Barcelona, cada cop són més les persones que s’hi adrecen perquè tenen problemes per pagar les factures de la llum. De les 12.079 persones que s’hi van presentar el 2019, la xifra ha anat augmentant fins a les 19.222 persones registrades a final de setembre del 2021.

No totes les persones que es dirigeixen a un PAE tenen problemes de vulnerabilitat, però sí que en són un indicador. Entre les principals gestions que s’hi fan destaca la tramitació dels bons socials per aplicar descomptes estatals a les factures que poden sol·licitar famílies vulnerables i també les nombroses. Des del 2018 fins al novembre de l’any passat s’havien tramitat 10.260 bons socials elèctrics per aplicar aquests descomptes, que es van ampliar a un 60% per als més vulnerables, excepcionalment fins a final d’any.

“Augmentarà la gent que caurà en la pobresa energètica a finals d’any i s’ha de reforçar la capacitat de gestió dels PAE”, advertia el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, durant la roda de premsa per presentar l’informe en què s’analitza l’impacte dels preus tant en la ciutadania com en l’Ajuntament, i s’exposen mesures per minimitzar els seus efectes. L’informe recull les mesures d’estalvi energètic impulsades des del consistori, com ara les bonificacions als habitatges que instal·len plaques solars o la generació fotovoltaica en cobertes i equipaments municipals que actualment aporten uns 3.797 kWp.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona defensa un canvi de model per aconseguir que els ciutadans tinguin reconegut el dret als subministraments bàsics com un servei comú.“No serà una tasca fàcil, però sí possible. Només s’ha d’anar uns anys enrere, quan es reclamava el dret a l’aigua potable i al sanejament”, recordava Bondia.

LES FRASES

Augmentarà la gent que caurà en la pobresa energètica a finals d’any i s’ha de reforçar la capacitat de gestió dels PAE
Només s’ha d’anar uns anys enrere, quan es reclamava el dret a l’aigua potable i al sanejament
David Bondia
SÍNDIC DE GREUGES DE BARCELONA

Atendre les víctimes de la pobresa

El document de la Sindicatura proposa una vintena de recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona per estalviar i millorar l’atenció dels ciutadans afectats per la pobresa energètica. El síndic de Barcelona defensa que s’han de reforçar els equips de les oficines i coordinar-se millor amb els serveis socials. Segons mostren les xifres recopilades, l’Ajuntament de Barcelona gasta un 9% menys de llum que el 2019. L’escalada de preus no s’ha deixat notar en les arques públiques, ja que té concertat un fix anual en el preu unitari de l’energia pel conjunt de subministraments municipals. Pel que fa a la concessió d’ajuts a llars vulnerables per pagar factures, han anat a la baixa i l’informe constata que des de l’inici no s’hi han destinat grans partides perquè calia establir abans convenis entre l’administració i les compa_nyies del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona