Acorden la fórmula per fer el nou Arxiu Històric de Girona
L’Ajuntament i l’Estat opten pel canvi de titularitat en lloc de la permuta del 2009, revocada fa 10 mesos
La falta d’entesa ha ajornat la construcció de l’edifici en uns terrenys a Fontajau
L’Ajuntament de Girona i l’Estat han acordat la fórmula per fer el nou edifici de l’Arxiu Històric de Girona (AHG). L’equip de govern, de Junts i ERC, i representants de l’Estat s’han entès per fer un canvi de titularitat dels terrenys i béns afectats –una mutació demanial– en lloc d’una permuta, l’anterior procediment pactat. Fa 10 mesos, al desembre, el consistori havia revocat la permuta aprovada per ple el 2009 i que no s’havia concretat en res. “Això ara anirà bé i ràpid”, afirma el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon.
Representants de l’equip de govern, amb el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats (ERC), al capdavant, i de l’Estat, incloent-hi el mateix Bramon, es van reunir el dimecres 2 a Madrid per reconduir la situació, encallada des de fa més d’una dècada per falta d’entesa. La trobada va tenir lloc a la seu del Ministeri de Cultura i hi va assistir l’equip del director general de Belles Arts, Isaac Sastre de Diego.
Per l’Ajuntament, haver deixat sense efecte la permuta obliga a fer informes previs de valoració dels béns afectats. “La fórmula jurídica adequada és la mutació demanial”, diu Ayats. Fa 13 anys, quan es va fer la valoració per a la permuta, els terrenys de 6.506 m² a Fontajau –ara hi ha un aparcament– s’havien fixat en 8.361.270 euros i els de l’AHG, l’antic convent de Sant Josep (o dels Carmelites Descalços), al Barri Vell, en 8.359.235 euros.
La mutació demanial –en aquest cas recíproca– significa que l’Ajuntament cedirà el solar de Fontajau de manera definitiva i que l’Estat farà el mateix amb l’antic convent. Els dos béns canviaran l’ús i la titularitat.
En el futur conveni entre l’Ajuntament i l’Estat per executar el nou edifici, hi podria haver el compromís de deixar en bones condicions l’edifici de l’Arxiu, que acaba de patir una inundació. Serà el govern espanyol qui farà la inversió, que podria superar els 13 milions. De moment, en el projecte de comptes de l’Estat per al 2023, presentat el 6 d’octubre, l’obra de l’Arxiu Històric té una partida de 290.000 euros.
Justament l’edifici de l’AHG, construït a partir del 1591, es refà de la inundació de fa dues setmanes. Les obres de remodelació de la tercera planta van afectar a finals del mes d’octubre 320 capses (del segle XX) de documentació, l’equivalent a menys d’un 1% de la totalitat del fons, que està format per unes 100.000 capses. Tot i les converses entre l’Ajuntament i l’Estat per l’edifici, és la Generalitat la que gestiona l’arxiu gironí.
“Desinfecció”
El cap del servei de coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat, Enric Cobo, diu que els treballs amb el material danyat estan en la fase de “desinfecció”, després de l’assecament. El Departament de Cultura només reobrirà l’edifici, a la plaça de Sant Josep, quan estiguin garantits “confort i accessibilitat”. Personal de l’arxiu facilita les consultes perquè molt fons està digitalitzat.