Societat

La Farinera recupera la vida

L’emblemàtic edifici de Rafael Masó, on havia estat El Punt Avui fins al 2015, serà la seu de Girona Hub, un projecte de detecció i retenció de talent impulsat pel ‘coworking’ CoEspai, que s’hi traslladarà aquest mes

La Farinera Teixidor, l’emblemàtica obra de l’arquitecte gironí Rafael Masó al carrer Santa Eugènia, número 42, recuperarà l’activitat aquest novembre. L’edifici serà la seu de Girona Hub, un projecte de detecció i retenció de talent impulsat pels responsables de CoEspai, el primer despatx de coworking que es va instal·lar a la ciutat. La Farinera Teixidor va ser la seu d’aquest diari entre el maig del 2000 i el juny del 2015. L’arribada d’El Punt Avui va implicar una remodelació integral de l’edifici de Rafael Masó, que es trobava en molt mal estat. La reforma va ser impulsada per Joan Bosch, antic editor d’El Punt Avui, i va anar a càrrec del despatx d’arquitectura Arcadi Pla. La rehabilitació de l’edifici, que Bosch va comprar el 1990 per 97 milions de pessetes (585.000 euros), va suposar la recuperació per a Girona d’un patrimoni arquitectònic excepcional que ara tornarà a tenir vida.

Des de la marxa d’El Punt Avui –primer es va traslladar al carrer Riu Güell, a tocar de l’antiga seu, i des del juliol ocupa un local al carrer Falgàs– la Farinera havia estat buida i sense activitat. Els hereus de Joan Bosch, que va morir l’abril de 2016, han valorat al llarg d’aquest temps diversos projectes que poguessin instal·lar-se a l’edifici –des d’una galeria comercial fins a una comissaria dels Mossos d’Esquadra– i fins i tot la venda de l’edifici, però fins ara no havia fructificat cap proposta. Sí que s’hi han dut a terme actes puntuals. L’edifici ha estat objecte de manteniment i es troba en un estat impecable. De fet, fa poc més d’un any, l’estiu del 2021, es va netejar i pintar la façana i se’n va reparar la ceràmica malmesa.

Obertura per fases

La propietat finalment s’ha posat d’acord amb CoEspai per dur-hi a terme un projecte innovador que es posa en marxa la setmana que ve, amb el trasllat de la cinquantena de treballadors del coworking. Es dona la coincidència que CoEspai ocupava fins ara un despatx al carrer Anselm Clavé, número 32, on hi havia hagut la Sala Athenea, projectada el 1913 per Rafael Masó i enderrocada el 1975.

Segons Celeste Senés, directora de Girona Hub i fundadora de CoEspai, la intenció és que aquest novembre l’activitat inicial a la Farinera ja sigui operativa a ple rendiment: “El que fins ara era un espai de coworking es transformarà en un centre de talent, sobretot local, potenciant l’esperit de territori i amb una mirada molt gironina.” Segons Senés, l’espai és idoni per al projecte de Girona Hub: “El mateix edifici facilita que hi hagi un projecte tan integral com aquest. Va ser una fàbrica de farina, després de notícies i ara d’idees i talent. Som conscients que la història de l’edifici impregna el nostre projecte i hi influeix positivament.”

Girona Hub ocuparà tant la casa noble com l’antiga fàbrica, però anirà omplint espais i ampliant les activitats i els serveis per fases. La primera preveu el trasllat del coworking, que inicialment ocuparà l’espai de l’antiga redacció però posteriorment es mourà a la sala on hi havia hagut l’arxiu, a la tercera planta. Aquest novembre mateix també es posarà en marxa Crework una acceleradora de startups que, amb la mediació d’un mentor, posarà en contacte iniciatives que ja estiguin en marxa amb possibles patrocinadors. La primera convocatòria estarà oberta a projectes sobre alimentació. El projecte cultural Tercer Esquerre, ja operatiu a CoEspai, es traslladarà a l’ala noble de l’edifici, on hi haurà dos despatxos meeting point i espai per a exposicions.

En una segona fase, entre juny i setembre del 2023, s’espera ampliar el nombre d’empreses presents a la Farinera fins a arribar als 100 treballadors. Els impulsors de Girona Hub pretenen que, a llarg termini, l’edifici aculli entre 200 i 250 persones. Per promoure el creixement, teixiran aliances arreu del territori gironí per atraure noves iniciatives i reprendran el contacte amb projectes que, per falta de lloc, no es van poder instal·lar a CoEspai.

En una última fase, Girona Hub té previst obrir una aula de formació i reobrir el restaurant de la Farinera. Això permetrà obrir el passadís entre el carrer Santa Eugènia i el passatge de la Farinera Teixidor, que inicialment estarà tancat.

Segons els responsables de CoEspai, la complicitat amb la propietat de la Farinera Teixidor és màxima. “Està del tot implicada en el projecte. Si no hi cregués i la relació fos estrictament entre propietari i llogater, no seria factible. Però creu en el projecte i hi dona suport”, valora Celeste Senés.

LA XIFRA

50
treballadors
tindrà Girona Hub a la Farinera Teixidor inicialment, xifra que s’anirà ampliant en el futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt