Societat

Estop als pisos turístics a Girona amb dos vots cedits de l’oposició

Guanyem i el PSC critiquen la gestió tardana i sense sensibilitat de l’equip de govern, però permeten la tramitació inicial d’un màxim del 15% d’HUT

La mà aixecada de Pere Albertí i Sílvia Paneque ajuda Junts i ERC a aprovar el punt

“El carreró sense sortida”, en paraules de Sílvia Paneque (PSC), al qual l’equip de govern, de Junts i ERC, va conduir l’oposició va provocar ahir una situació inversemblant en el ple de Girona. L’aprovació inicial de la modificació del pla general per limitar al 15% el nombre d’habitatges d’ús turístic (HUT) va tirar endavant gràcies a dos vots cedits de l’oposició.

Tot i la seva transcendència, el punt va ser inclòs d’urgència en l’ordre del dia. Feia dues hores que havia començat el ple. Perquè fos debatut, ja es va viure la primera cessió: la portaveu del PSC, l’esmentada Paneque, i Pere Albertí (Guanyem) van facilitar que es debatés el canvi del pla general. També hi van votar a favor el no adscrit Daniel Pamplona i els tretze regidors de l’equip de govern: nou de Junts i quatre d’ERC.

En la discussió, Guanyem i el PSC van criticar l’equip de govern, però li van donar suport, parcialment. Cristina Andreu (Guanyem) va lamentar que, tenint en compte que Girona és una àrea de mercat d’habitatge tens, el consistori prioritzi “una Girona ciutat de visitants” en lloc d’una “Girona dels ciutadans”. Andreu es va referir al fet que hi hagi un “dèficit d’oferta de lloguer assequible” i que el parc públic d’habitatge sigui de “només el 3%”.

A Paneque li va desagradar que els dos socis de govern no hagin fet “cap mena de treball pel diàleg, pel consens”. Paneque va criticar que els tràmits de l’Ajuntament s’hagin fet “en l’últim moment” i va dir que dubtava sobre si era “falta d’impuls polític o de treball” o “falta de fe”. Tant un grup com l’altre van fer un “vot diferenciat” per evitar, en cas que no s’aprovés el punt, que a partir d’aquesta setmana es poguessin demanar noves llicències.

A banda de l’aval d’Albertí i Paneque, hi va haver tretze vots favorables més –els de l’equip de govern–, set abstencions –cinc del PSC, una de Ciutadans i una del no adscrit– i cinc vots en contra, el dels cinc edils restants de Guanyem.

Amb l’aprovació del punt, ara hi haurà una moratòria d’un any més perquè l’Ajuntament tramiti la modificació del pla general, va dir el regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí (Junts), que va lamentar la “demagògia terrible” de Guanyem. En data del dimarts passat, dia 8, a Girona hi ha 764 habitatges d’ús turístic (HUT) i divuit llars compartides, una figura en què un veí empadronat lloga habitacions del seu habitatge.

El límit del 15% ja se superava al juliol al Barri Vell i el Mercadal (el 15,5%), concretament al sector que forma part del pla especial. Ara, al novembre, la quantitat queda per sota del llindar fixat. D’un total de 3.287 habitatges, hi ha 476 pisos turístics i set llars compartides, és a dir, el 14,69% (vegeu gràfic).

L’àmbit que es veurà afectat per la moratòria d’un any de noves llicències d’HUT és el que forma part del pla especial del Barri Vell (tot) i el Mercadal (22 espais). El Mercadal, per exemple, inclou la plaça Independència, el carrer Nou, la plaça U d’Octubre, el carrer Santa Clara i l’avinguda Sant Francesc, entre d’altres.

Segons dades de l’Ajuntament, només al barri de Mas Xirgu –d’un total de nou– no hi ha cap pis turístic. Els següents tretze sectors no en tenen cap: Pla de Campdorà, Pont Major, Domeny Nord, Domeny Sud, Germans Sàbat, Pedreres, Font de la Pólvora, Vila-roja, Sant Narcís, Hortes, Creueta, Avellaneda i l’esmentat Mas Xirgu.

A última hora

Al principi de la sessió, Junts i ERC van sorprendre i van excloure a última hora el debat per canviar la destinació d’una partida en el marc d’una modificació de crèdit. Inicialment, els gestors donaven de baixa una partida de 399.605,97 euros per executar la marquesina del parc Central que connecti les dues estacions de tren, la de l’alta velocitat (TAV) i la de Rodalies i mitjana distància. Estava previst que aquests diners es canviessin de lloc i es dediquessin a completar la reforma de la Central del Molí (315.000 euros), al Modern (25.223) i al carrer Puigsacalm (59.382). Però el canvi no es va fer.Al principi del ple, tots els edils van subscriure una declaració institucional en contra dels plans de deslocalització de la línia del cafè verd descafeïnat de la fàbrica Nestlé. La va llegir la batllessa, Marta Madrenas (Junts)

LA XIFRA

13
sectors
de Girona (de 31) no tenen cap habitatge d’ús turístic, incloent-hi les Pedreres, Vila-roja i Sant Narcís.

La policia “enterra” la confiança en Madrenas

Abans del ple, representants de la policia municipal de Girona van “enterrar la confiança” en l’equip de govern (JxCat i ERC), encapçalat per Marta Madrenas, portant un taüt al mig del saló de plens i simulant un sepeli, repartint recordatoris entre els regidors, segons informa l’ACN. En l’escrit, demanen que es pregui pels seus “drets laborals” i la “conciliació familiar”. La protesta s’emmarca dins el conflicte obert amb l’equip de govern. Abans d’entrar a la sala de plens, els agents van tornar a protestar a la plaça del Vi. S’hi van afegir, amb petards i xiulets, membres de la junta de personal i les brigades per reclamar l’augment de sou promès arran de la valoració de llocs de treball (VLT). En el ple, la regidora de Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts), va recordar que l’equip de govern ha “endreçat” el desordre en l’organització interna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona