Societat

Sense puja a Girona per a la meitat del personal municipal

Un informe del secretari exclou gairebé mig miler d’empleats del repartiment dels 751.000 euros del 2022 destinats a l’actualització de retribucions

L’equip de govern ho veu “injust i il·lògic”

La millora de sou pactada el març del 2019 en la mesa de negociació de l’Ajuntament de Girona, concretada en la valoració de llocs de treball (VLT), s’ha encallat. La puja de sou, efectiva el 2019 i el 2020 per a un 85% de la plantilla municipal, exclou ara la meitat dels beneficiaris de la VLT; és a dir, gairebé mig miler d’empleats. A l’Ajuntament treballen uns 1.100 empleats i uns 900 formen part del grup que veu actualitzada la seva retribució.

La situació rau en la interpretació que fa el secretari municipal de la normativa estatal. Amb un informe de principis d’any, el funcionari considera que el límit d’increment de massa salarial permès per la llei general de pressupostos (LGP) no es pot aplicar a tots els empleats que sí que havien cobrat la regularització el 2019 i el 2020. L’any passat no hi va haver l’actualització de salari perquè l’Estat va eliminar aquest excedent per a massa salarial.

Al març, l’equip de govern, de Junts i ERC, va destinar 751.381,63 euros per a la VLT amb una modificació de crèdit. En el ple de dilluns, la regidora d’Hisenda i Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts), va reconèixer que estan lligats de mans i peus. “Sabem que això és injust i il·lògic, però no podem aplicar els 750.000 euros a tots els empleats.” Alguns dels damnificats són els agents de la Policia Municipal, que dilluns van tornar a protestar en el ple. D’altres són personal de jardineria i d’altres àrees.

Desigualtat i adequació

Dilluns, es va acordar una puja d’un 21,49% o del percentatge que finalment s’apliqui, però l’equip de govern no ha detallat quants empleats se’n beneficiaran i quants en queden exclosos. En principi, són empleats que cobren menys que uns altres fent la mateixa feina (desigualtat retributiva) i els que tenen “una adequació singular”; és a dir, que fan ara més tasques de les que tenien quan es va fer la relació de llocs de treball (RLT), el 2013.

Per Rafa Navarro (CCOO), que forma part de la mesa de negociació, “no s’hauria d’haver arribat fins aquí. Ara s’ha de treballar per pagar als que no cobraran aquest any”. Això serà, però, el 2023. El representant sindical s’ha queixat que el secretari hagi trigat “un any i mig” a fer l’informe.

Planas considera que la VLT del 2019 ha posat fi a la “discrecionalitat” que hi havia en l’estructura interna de l’Ajuntament. “Ara tot és més objectiu, hi ha ordre i borses de treball”, va afirmar en el ple. A banda de la puja que forma part de la valoració, els empleats públics rebran aquest any una pujada de l’1,5%, cosa que representa 856.000 euros a les arques municipals.

LA DATA

19.03.19
Va ser
el dia de l’acord de la Valoració dels Llocs de Treball (VLT), per la qual el consistori ha de pagar 4 milions.

Pressió pels comptes del 2023

La conflictivitat laboral i l’augment de costos de l’energia –més de 2,6 milions d’euros de més en llum i gas respecte al 2021– fan preveure dificultats per aprovar el pressupost municipal. A més, entre els 856.000 euros de l’1,5% i els 751.000 euros de la valoració de llocs de treball, ja són 1,5 milions més que haurien de formar part del capítol de personal. “La situació evidencia la necessitat de tenir comptes per al 2023”, diu Bea Esporrín (PSC).

En el ple de dilluns, el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, va acusar l’equip de govern d’incomplir la VLT, d’anar “tard i malament” i de ser “profundament opac” en el sentit de no definir on es destinaran els 751.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona