Societat

Una dotzena de propostes a la segona jornada del festival Càntut de Cassà

Artur Blasco i Arnau Obiols, La Ludwig Band, Pep Gimeno Botifarra, el Vermut cantat i Bufant Fort són algunes de les propostes per aquest dissabte

La sisena edició del Festival Càntut a Cassà de la Selva continuarà el dissabte 19 de novembre amb la segona jornada, que comptarà amb dotze propostes com la d’Artur Blasco i Arnau Obiols, Bufant Fort, Última Vèrtebra, La Ludwig Band o el Vermut cantat amb Grana i Moscatell, Clara Colom i Alba Magriñà, entre d’altres. En aquesta mateixa jornada, el músic i investigador Artur Blasco cedirà el seu fons, amb 80 DVD de cançons recollides als pobles pirinencs, al projecte Càntut. Les entrades per als espectacles que en requereixen es poden adquirir a www.cantut.cat .

El dissabte 19 de novembre començarà amb el biblionadons de Carmina Rabassedas (Auditori Sala Galà, 11 del matí), amb l’espectacle En Non-Non, el follet de la son, basat en la recerca Càntut al bressol, realitzat amb la comunitat educativa de Cassà de la Selva. A continuació, s’oferirà la xerrada del filòleg i estudiós de la cultura popular Salvador Rebés, que explicarà la vessant més humana dels recol·lectors de cançons de comarques gironines mitjançant l’Arxiu Aguiló, inclòs dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Can Trinxeria, 2/4 de 12 del migdia). Un xic més tard, els alumnes més petits de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader oferiran una actuació també en el marc del projecte Càntut al bressol, amb algunes de les cançons de bressol recollides en aquesta iniciativa (plaça Petita, 12 del migdia). A l’hora del vermut, el festival comptarà amb el Vermut cantat amb Grana i Moscatell, Clara Colom i Alba Magriñà, que dinamitzaran una trobada per a totes les edats i molt festiva (plaça de la Coma, 2/4 d’1 del migdia). Després serà el torn del primer dels dos Dinars de cantadors i cantadores, en aquesta ocasió dinamitzat per Alidé Sans i Adrià Dilmé, i l’Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva als fogons (Can Quirze, 2 del migdia, entrades exhaurides).

A la tarda, el festival començarà amb l’espectacle d’Última vèrtebra, un col·lectiu format pels artistes Anna Garreta i Quim Vilagran que estrenaran un treball d’investigació i creació al voltant de le memòria oral, especialment de la cançó (Casal de Jubilats, 5 de la tarda). A continuació, serà el torn de la xerrada del músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco (Auditori Sala Galà, 2/4 de 6 de la tarda), en un acte en què cedirà part dels materials audiovisuals al Càntut. Blasco ha estat treballant des del 1965 en la recollida i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques, i, d’aquest treball, n’ha sorgit una col·lecció de 80 DVD amb cançons recollides d’uns 300 informants de 160 pobles i masies dels Pirineus, el fons més extens del país. D’aquest fons audiovisual només n’existeixen dues còpies, a més de l’orginal: una dipositada a la Generalitat de Catalunya i, ara, una altra al projecte Càntut. Seguidament, la banda de carrer Bufant Fort oferirà un concert itinerant i festiu, que comptarà amb algunes de les cançons recollides a l’arxiu www. cantut.cat, passades pel seu sedàs (inici Auditori Sala Galà, 1/4 de 7 de la tarda). Un quart d’hora més tard començarà la primera de les dues visites comentades a l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb el comissari de la mostra, Jaume Ayats (Can Trinxeria, 2/4 de 7 de la tarda). En acabat, el cantador de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra (Sala del Centre Recreatiu, 1/4 de 8 del vespre, entrades exhaurides), oferirà un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals de la seva comarca natal, la Costera, però també d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes, granaïnes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical. El dissabte també s’hi podrà veure l’actuació d’Artur Blasco i Arnau Obiols (Pati de Can Trinxeria, 3/4 de 9 del vespre, entrades disponibles), que presentaran dues maneres d’enfocar el cançoner pirinenc. Tancarà la jornada La Ludwig Band (Bar del Centre Recreatiu, 10 de la nit, entrades exhaurides), amb un sopar per cantar en què alternaran algunes de les seves cançons més emblemàtiques amb altres del repertori popular.

Fins al diumenge, el festival esdevindrà una trobada que reivindica unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar diverses ocasions per cantar col·lectivament. Deu de les propostes que s’hi podran veure són activitats úniques o ideades especialment per al Càntut i cal destacar la implicació en el festival d’11 entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona