Societat

Un 92% dels sensellar de Girona s’hi volen quedar

La majoria dels indigents són a Santa Eugènia, Can Gibert, l’Eixample Nord, el Barri Vell i Centre

L’Ajuntament quantifica en gairebé 4.200 les persones en situació d’exclusió residencial

Un 92% de les persones que viuen al carrer a Girona –n’hi ha 86– han afirmat que s’hi volen quedar a viure. És una de les dades que l’Ajuntament va exposar ahir, després del recompte fet el 25 de maig.

En roda de premsa, la regidora de Drets Socials i Cooperació de Girona, Núria Pi (Junts), va donar detalls de les conclusions extretes del recompte. De les 86 persones que viuen al carrer, la majoria es concentren a Santa Eugènia i Can Gibert (22), l’Eixample Nord (21) i el Barri Vell i Centre (11). Respecte de l’anterior recompte, fet el 2006, hi ha hagut un desplaçament des del nucli històric a altres barris. Fa sis anys, el Barri Vell concentrava la majoria de persones de carrer (14).

El recompte es va fer amb el suport de voluntaris i entitats com ara Càritas de Girona, la Creu Roja, Traçant Camins, Pan y Caldo, voluntaris de la UdG i professionals del centre d’acolliment de La Sopa, dels Serveis Socials Municipals i els serveis de la Xarxa de Salut.

Segons les dades recollides, un 10% de les persones indigents són de nacionalitat espanyola i la majoria provenen d’altres estats. Així, un 64% tenen l’origen als països del Magrib o de l’Àfrica subsahariana.

Pi va retratar ahir, a grans trets, el perfil de les persones que viuen al carrer. De mitjana, és un home de 43 anys, amb problemes de salut i/o consums, amb més d’un any al carrer (62%) i amb més d’un any a Girona (69%). Altres detalls són que és un home solter (un 67% dels casos), amb estudis secundaris (un 53%) i que no té ingressos (un 64%). Totes les persones que van contestar l’enquesta (53) van dir que coneixen La Sopa i les entitats que vetllen pels drets dels indigents.

De baixa exigència

Més enllà de les persones que viuen al carrer i que han augmentat un 43% respecte de l’anterior recompte –el 2016 n’hi havia 60–, l’Ajuntament va exposar la situació de persones en situació d’exclusió residencial. Algunes d’aquestes persones podrien ser ateses en l’hipotètic nou centre de baixa exigència de Girona. L’Ajuntament ha demanat fons europeus Next Generation per activar el projecte.

Les persones en situació d’exclusió residencial i sense recursos per tenir un lloc on viure arriben fins a 4.172, segons un model de càlcul europeu, que tipifica situacions com ara sense sostre, sense habitatge, habitatge insegur i habitatge inadequat. Aquestes més de 4.000 persones de la ciutat formen part de 1.166 unitats familiars.

De casos n’hi ha de molts tipus. Per exemple, hi ha persones que viuen en pensions o que ocupen habitatges per falta de recursos. Hi ha comptades 28 persones en habitatge inadequat; és a dir, que viuen en cases mòbils, caravanes, barraques o en espais considerats no desitjables com a habitatge com ara naus industrials. Pi va lamentar que el sistema públic no pot cobrir totes les demandes d’habitatge que ofereix el mercat i que són presents en la societat.

Pla de fred al desembre

En la mateixa roda de premsa, el consistori va donar a conèixer que l’edifici de la UNED, al Barri Vell, tornarà a ser la seu d’acollida de les persones sense llar a l’hivern. Així, de l’1 de desembre al 31 de març del 2023 hi haurà 42 places per a indigents –set més que l’any passat–, amb servei de brou a la nit i esmorzar l’endemà al matí. L’horari d’acollida serà de les 20.30 h a les 8 h.Pi va explicar que les persones ateses a la Uned amb el conegut com a Pla de fred han de ser derivats dels serveis municipals. Hi ha tres excepcions: que siguin dones, majors de 70 anys o bé persones amb alguna discapacitat

LA XIFRA

86
persones
viuen al carrer a Girona. Hi ha 81 homes, 4 dones i 1 de gènere no identificat, exposa el consistori.

LA DATA

25.05.22
Va ser
el dia que es va fer el recompte, de les 20.30 h a mitjanit. Hi van col·laborar voluntaris i entitats socials.

LA FRASE

El sistema públic de polítiques d’habitatge té límits i no resol les situacions que hi ha a la societat
Núria Pi
REGIDORA DE DRETS SOCIALS I COOPERACIÓ (junts)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona