Societat

Nou protocol per a l’oci nocturn de Barcelona contra la violència sexual

Una quarantena de locals s’han sumat al programa per actuar contra les agressions sexuals

Hauran d’informar l’Ajuntament dels casos que detectin

Amb unes 40 adhesions, entre sales com Razzmatazz, Apolo o Luz de Gas, equipaments com el Palau Sant Jordi o el festival Primavera Sound, l’Ajuntament de Barcelona va signar ahir el protocol No callem per actuar contra la violència sexual contra les dones als locals d’oci nocturn de la ciutat. És la reactivació amb canvis d’un protocol que ja va funcionar com a prova pilot el 2018, que servirà contra l’assetjament i agressions. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, va explicar una novetat del programa: si les sales detecten un cas han d’informar l’Ajuntament com a màxim en un dia i mig (36 hores), sobretot en els casos més greus. Això inclou la revisió de la informació dels casos denunciats a les xarxes socials que impliquin espais adherits i l’atenció de trucades de les víctimes per assessorar-les. Cada setmana també es recolliran les dades de casos.

Precisament, l’enquesta sobre les violències sexuals a Catalunya evidencia que el 2019 el 33,4% de les violències contra les dones es produïen a l’espai públic. I aquí el paper de les sales nocturnes és fonamental per incrementar la seguretat de les dones. Així, una de les claus és la formació, impartida pel consistori, dels treballadors i membres de la seguretat privada contractada, perquè estiguin sensibilitzats i puguin actuar activant el protocol, atenent les víctimes si es produeix una agressió, i detenint els agressors.

Fora males praxis

Hi ha el compromís d’evitar mesures masclistes al control d’accés. “Noies gratis”, o “noies, 15 euros; nois, 20” són afirmacions discriminatòries encara massa freqüents en l’ambient de la nit. Tractar les noies d’objectes o reclams per als nois és el pa de cada dia en múltiples locals de la capital catalana. Precisament, aquest protocol intenta avançar cap a l’eliminació d’aquestes males pràctiques perquè el sector deixi enrere qualsevol expressió de masclisme i no es permetin ofertes com els preus diferenciats entre homes i dones, bonificacions de begudes només per a les noies, o codis de vestir desiguals segons el sexe. Alhora, no es permetrà l’entrada a les persones que demostrin comportaments assetjadors a l’exterior dels locals i s’hauran d’avaluar les zones fosques que aquests presentin.

Els itineraris segurs de les dones

Les actuacions per garantir la seguretat de les dones consisteixen en la conscienciació i l’establiment de diversos protocols de prevenció i reacció. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana també ha potenciat amb més agents els itineraris segurs, que són rutes reforçades amb patrulles policials perquè, especialment, les dones se sentin acompanyades en el trajecte de sortida dels espais d’oci nocturn cap a casa. Així, es pretenen evitar les agressions al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona