Societat

Fer visible la xacra

Des del 2012, quan es va iniciar el recompte, hi ha hagut 16 feminicidis a la demarcació

Cal educació afectivosexual des de les edats més primerenques

Quatre dones assassinades a la demarcació aquest any

El confinament va suposar un pas enrere per erradicar la violència masclista. Dos anys després, les dades indiquen un increment. Fins al tercer trimestre d’aquest any, s’han interposat fins a 1.556 denúncies per violència masclista a la regió policial de Girona, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. D’aquestes, 1.332 vers la parella i la resta, 224, dins l’àmbit familiar però sense ser parella o exparella. Això s’ha traduït en un total de 445 detencions, vuit de les quals eren de menors d’edat. En total s’han atès 1.636 víctimes. “L’increment no implica necessàriament que hagin augmentat les situacions de violència masclista, sinó que s’estan visibilitzant i denunciant en major mesura”, indica Marta Casacuberta Solà, directora dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona. Casacuberta recorda la importància de les campanyes de sensibilització i la consciència social, que contribueixen a fer “aflorar moltes més situacions de violència que fins ara estaven completament invisibilitzades”. Amb tot, recorda que la xacra social encara hi és i que el nivell de denúncia és baix: “Aquestes dades no representen la magnitud real de la problemàtica, ja que sabem que la gran majoria de situacions de violència no està del tot visibilitzada.” D’una banda, la normalització social de determinades situacions, les dificultats per identificar-la i que la víctima es reconegui com a tal i, d’una altra banda, les dificultats per denunciar-la, els sentiments de culpa, de vergonya, l’estigmatització, la por o el desconeixement en els serveis de xarxa que hi ha. Casacuberta destaca el repte que els homes se sentin cridats a les lluites feministes i especialment contra les violències masclistes. En aquest sentit, destaca la necessitat urgent d’implementar l’educació afectivosexual des de les edats més primerenques. “De reflexionar sobre com el patriarcat també té conseqüències per a ells”, hi afegeix.

Des del 2012, quan es van començar a comptabilitzar els feminicidis a Catalunya, se n’han registrat un total de 16 a les comarques gironines. A tot Catalunya són 111. Cal tenir en compte que fins al 2017 només es registraven com a feminicidis en l’àmbit de la parella o exparella. Dels 10 feminicidis a Catalunya, des del gener fins al novembre d’aquest any, quatre s’han produït a la demarcació, tot i que les estadístiques dels Mossos només recullen un cas a la regió policial de Girona. Les quatre dones assassinades són la mare i filla de nacionalitat russa a Lloret de Mar el 19 d’abril, l’àvia de 90 anys escanyada a Sant Gregori pel seu net i la jove de 21 anys morta per la seva parella a Campdevànol el 21 de setembre.

Quant a la xarxa de serveis i oficines d’informació i atenció a les dones de la Generalitat, durant l’any 2021, els SIAD i el Punt #ICDObert de les comarques gironines van atendre un total de 3.306 dones (fet que va suposar un total de 15.157 atencions). En el 42% dels casos atesos per la xarxa, es va detectar alguna situació de violència masclista. És a dir, del total de dones ateses per la xarxa SIAD a les comarques gironines durant el 2021, 1.392 dones es trobaven en situació de violència masclista. Majoritàriament les dones ateses pels SIAD de la demarcació ho fan derivades dels serveis socials, sanitaris o els Mossos. Un 22% hi accedeixen per iniciativa pròpia. El telèfon 900 900 120, la línia d’atenció contra les violències masclistes, ha realitzat, amb dades del primer semestre del 2022, 6.949 atencions de violència masclista, 504 de les quals han estat trucades procedents de les comarques gironines, que representen un 7%. L’any passat, la línia 900 900 120 va rebre 857 trucades per violència masclista des de la demarcació, un 89% en l’àmbit de la parella o exparella.

LES FRASES

Les dades no representen la magnitud real de la problemàtica; la gran majoria de situacions de violència no està del tot visibilitzada
Cal fer reflexionar els homes de com el patriarcat també té conseqüències per a ells
Marta Casacuberta Solà
DIRECTORA TERRITORIAL D’IGUALTAT I FEMINISMES A GIRONA

Últims quatre anys

La comparació de les dades dels Mossos de gener a octubre dels últims quatre anys destaca un descens del 0,9% dels casos, del 2019 al 2020, mentre que entre el 2020 i el 2021 van augmentar un 1% i entre el 2021 i el 2022 també han augmentat un 1,13%. En la pandèmia els Mossos van emprendre diferents accions emmarcades en un pla de contingència. Entre d’altres, es va crear una bústia d’atenció específica: [email protected]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Mor Sebas Parra, pioner de l’Escola d’Adults a Catalunya

GIRONA
societat

La Colmena fa el millor torró de crema cremada

barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Seguiran els núvols al litoral

Barcelona
França

França es prepara per a possibles talls de llum, encara que confia a evitar-los

París
societat

Els megàlits tornen a lluir al Solsonès

solsona

David Juan Garganta repetirà com a candidat a l’alcaldia d’Esponellà

esponellà

L’Ajuntament de Salt inverteix 30.816 euros per renovar la pintura vial a diversos carrers

salt

L’Hospital Palamós rep el premi Top20 de Gestió Hospitalària

palamós

La Generalitat ven per 503.000 euros l’antic Rex II, un dels dos hotels del llegat Anlló

sant feliu de guíxols