Societat

Identifiquen un enzim en la divisió cel·lular com a potencial nou objectiu terapèutic contra el càncer

Científics del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona fan una nova descoberta en la recerca d’un nou possible tractament

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han identificat un enzim que evita que les cèl·lules cometin errors durant la divisió cel·lular, garantint que els cromosomes puguin separar-se correctament, fet que la podria convertir en nova diana terapèutica per al càncer.

Els investigadors del CRG, que han publicat la seva troballa a la revista Nature Communications , estan estudiant la divisió cel·lular per comprendre com es produeix la segregació cromosòmica sense errors cada vegada que una cèl·lula es divideix, procés en el qual sorgeixen els tumors.

Els científics, que també investiguen per què i com poden produir-se els errors que generen les cèl·lules, han recordat que hi ha uns 37 bilions de cèl·lules als teixits i òrgans del cos humà, cadascuna de les quals s’origina a partir d’una cèl·lula que es divideix en dues.

Quan la divisió cel·lular falla, pot provocar la creació de noves cèl·lules amb un nombre anormal de cromosomes, un fenomen conegut com aneuploïdia.

Segons ha explicat la cap del grup de recerca de Biologia Cel·lular Quantitativa al Centre de Regulació Genòmica, Isabelle Vernos, encara no es comprèn completament com es regula la dinàmica de la divisió cel·lular en el càncer i per això es precisa conèixer els mecanismes per poder actuar sobre ells.

En aquest treball, els científics van veure que la Tubulina Tirosina Ligasa probable 11, també coneguda com TTLL11, és un enzim que modifica els microtúbuls i afegeix cadenes de glutamat a la superfície dels microtúbuls, en un procés conegut com poliglutamilació.

També van descobrir que la poliglutamilació dels microtúbuls defineix el dinamisme i l’estabilitat i assegura la correcta segregació dels cromosomes, i que sense la TTLL11, les cèl·lules i els embrions de peix zebra tenien moltes més probabilitats de patir errors de segregació cromosòmica.

Quan van examinar els nivells de TTLL11 en el càncer, en comparació del teixit sa, mitjançant dades del Cancer Genome Atlas, una base de dades pública que inclou característiques moleculars de més de 20.000 càncers primaris aparellats amb mostres normals que abasten 33 tipus de càncer, van trobar que TTLL11 estava significativament regulat a la baixa en cadascun d’aquests tumors en comparació del teixit normal corresponent.

“Trobem que els nivells baixos de TTLL11 són altament específics per al càncer, la qual cosa ens ha desvetllat una altra fase que descriu com es regulen els microtúbuls durant la divisió cel·lular en el càncer. Els fàrmacs que interfereixen amb la dinàmica dels microtúbuls ja són una de les teràpies de primera línia més reeixides contra el càncer”, ha especificat Vernos.

“Les nostres troballes obren noves possibilitats de recerca i poden aplanar el camí per crear una nova generació de fàrmacs més precisos i efectius que els tractaments convencionals”, ha afirmat la investigadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona