Societat

Barcelona traurà el monument als caiguts

L’Ajuntament encarrega dos informes jurídics per blindar-ne la retirada

L’operació es durà a terme “més aviat que tard”

El monument als caiguts que el règim del general Franco va erigir al baluard de Santa Elena del castell de Montjuïc té els dies comptats. L’Ajuntament de Barcelona ja ha començat a treballar per retirar l’estructura i, com a primer pas, s’han encarregat dos informes jurídics per blindar l’operació.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha explicat a El Punt Avui que la nova llei de memòria històrica deixa molt clar que aquest tipus de monuments “cal treure’ls”. En aquest cas, el dels caiguts al castell de Montjuïc es va erigir per recordar les persones que van ser afusellades en aquest indret entre el 1936 i el 1938, per la seva vinculació al cop d’estat liderat per Franco.

Els primers a ser-hi afusellats van ser els generals Manuel Goded i Álvaro Fernández, que van liderar l’aixecament dels militars rebels a Barcelona. Amb l’entrada de les tropes de Franco a la ciutat, el gener del 1939, de seguida es va fer un petit monument en aquest lloc que després es va ampliar.

Blanquejar el feixisme

Tot i que el monument es va modificar canviant-hi les inscripcions que lloaven els “caiguts per Déu i per Espanya” per una altra que fa referència a la “memòria dels afusellats en aquest fossar de Santa Elena i de totes les víctimes de la Guerra Civil”, el cert és que experts com l’historiador i advocat Josep Cruanyes afirmen que és un simple “blanqueig” del significat original que li va donar el règim feixista. De fet, el lloc encara manté els tres pals de bandera, un per a la d’Espanya, un altre per a la de la Falange i el tercer per al Requetè.

Jordi Rabassa assegura que la retirada del monument es farà “més aviat que no pas tard”. El regidor és partidari que, un cop s’hagi retirat l’estructura actual, s’hi posi un faristol per explicar què hi havia i per quin motiu es va treure.

El monument als caiguts del fossar de Santa Elena és un recinte entre els murs de defensa del castell al qual s’accedeix a través d’una gran porta oberta en un reixat. Quan s’hi passa, en primer terme, a terra, hi ha una estructura en forma de rosa dels vents i, de seguida, una escultura de bronze que representa un home abatut a terra. L’escultura és obra dels germans Miquel i Llucià Oslé.

La part principal del monument és un altar d’on surt un obelisc. A l’altar, s’hi accedeix passant per sota d’un gran arc de pedra on, avui, hi ha una inscripció, en castellà: “Honor a tots els que van donar la seva vida per Espanya.” Al fons, a la paret que tanca el recinte, encara s’hi aprecia l’impacte de les bales que es van disparar en els afusellaments que hi van tenir lloc.

Arran de la informació publicada per aquest diari, l’estiu passat, en què s’explicava l’existència del monument a Montjuïc, el síndic de greuges de Barcelona va obrir, d’ofici, un expedient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona