Societat

Reduir emissions i apostar pel producte de proximitat, pilars per enfortir la sostenibilitat en el sector de la gastronomia

Una taula rodona impulsada per la UdG posa de manifest la presa de consciència del teixit empresarial per cuidar el medi ambient i impulsar uns hàbits saludables als seus treballadors

La Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni i la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat, ambdues de la Universitat de Girona, han celebrat avui, a la Facultat de Turisme de la UdG, una taula rodona amb l’objectiu de tractar la sostenibilitat en el sector de la gastronomia i l’agroalimentació. L’esdeveniment ha comptat amb les intervencions de Judith Viader (Frit Ravich), Sandra Masoliver (Grup Masoliver/Fòrum Carlemany) i Lluc Quintana (Espai Gastronòmic Can Xapes).

Presentada per Dolors Vidal, directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni, i M. Rosa Terradellas,directora de la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat, la xerrada ha estat seguida en directe per professionals del sector i estudiants de la UdG. Al mateix temps s’ha emès en streaming amb públic no només a Espanya, sinó també en d’altres països com Mèxic, Brasil o l’Argentina, entre d’altres.

D’aquesta manera, cada ponent ha desenvolupat aquelles iniciatives impulsades des de la seva empresa, relacionada sempre en el marc de la gastronomia i de l’alimentació, per tant d’intentar trobar un equilibri entre tot allò que s’està consumint, la manera de fer-ho, i quin serà l’impacte que això tindrà en les generacions futures. Masoliver, Quintana i Viader, sempre des de la pròpia experiència, han incidit en la rellevància d’apostar per mesures que serveixin per reduir les emissions contaminants i per tant combatre el canvi climàtic; per reforçar la salut i el benestar dels seus treballadors, així com la igualtat de gènere; per gestionar de manera conscient els residus que es generen; i per, entre d’altres, donar més pes al producte de proximitat. I tots ells han coincidit, sobretot, que s’ha de creure en el que s’està fent i, per tant, que la sostenibilitat formi part cada cop més de la cultura de cada empresa.

Ha iniciat el seu discurs Sandra Masoliver, directora general del Grup Masoliver, una empresa d’importació i distribució de productes d’alimentació i begudes a escala nacional. Tot recordant que la indústria agroalimentària significa el 7,6 del PIB espanyol i que el seu impacte ambiental és del 20%, com li atribueix la Unió Europea, ha volgut subratllar la importància de tenir molt present la sostenibilitat en el dia a dia i que, a més, “tothom ha d’estar convençut de fer-ho i tenir la voluntat de tirar-ho endavant”. El Grup Masoliver pren com a referència els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) de les Nacions Unides i els ha inserit en el seu funcionament diari. “Es va formar un equip dividint les nostres iniciatives en tres vectors, el mediambiental, el social i l’econòmic. A partir d’aquí, hem dissenyat un pla d’accions” que s’han anat portant a terme en aquests anys més recents.

Tenint com a “preocupació número u” el medi ambient, es treballa per reduir la petjada de carboni, a més a més d’impulsar la reforestació, recuperar les xarxes abandonades al Mediterrani per reutilitzar-ne una part i recuperar els aiguamolls amb l’objectiu de conservar-ne la seva biodiversitat. Ha explicat també que s’estalvia energia amb l’ús de la tecnologia LED i la instal·lació de plaques solars, al mateix temps que es combat el malbaratament alimentari i es potencia el benestar social entre els seus treballadors. “Fem petites coses per intentar canviar els hàbits diaris, com instal·lar fonts d’aigua, usar tasses reutilitzables i conscienciar sobre la separació dels residus”.

També ha parlat Lluc Quintana, xef de l’espai gastronòmic Can Xapes de Cornellà de Terri i premiat recentment amb el guardó que el considera com el “Cuiner més sostenible”. Un reconeixement que va rebre en el Gastronomic Forum Barcelona per la seva aposta pel producte local i l’aprofitament. Precisament, dos dels valors que avui ha posat al damunt de la taula, explicant quin és el funcionament de Can Xapes, un restaurant sense ànim de lucre i al mateix temps un projecte social que dona suport a la formació i a la inclusió en el món laboral o educatiu a joves migrants i amb diversitat funcional.

Donant també rellevància al concepte de sostenibilitat, ha explicat que, des de la seva perspectiva, aquesta va enfocada cap a una vessant social (amb els cursos de formació) i ambiental (disposen d’una petita horta per la producció pròpia d’aliments). “Hem de lluitar contra el malbaratament alimentari”, ha afegit Quintana, qui també veu amb molt bons ulls “treballar no només amb el producte de proximitat, sinó també amb aquells proveïdors més propers”. Per posar un exemple, ha recordat que Can Xapes va estar present en l’anomenat Gastrorecup, una trobada que va servir per recuperar entre 150 aliments que anaven a l’abocador.

La tercera convidda a la taula rodona ha sigut Judith Viader, directora general de Frit Ravich des del 1997, liderant l’expansió del negoci i el desenvolupament de la marca. Per a Viader, la sostenibilitat no és pas altra cosa que “ser i actuar de manera responsable cap al medi ambient, les persones i l’entorn econòmic” i és precisament és això és el que intenta dur a terme l’empresa a partir d’un procés anomenat transformació Butterfly. Agafant també com a referència alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, considera que és vital “crear una sèrie d’objectius però també mesurar-ne els seus efectes de millora de manera periòdica”, per veure’n l’impacte i si realment valen la pena. Reduir les emissions és cabdal, també apostar per l’eficiència energètica, la digitalització i una correcta gestió dels residus. Al mateix temps, “hem de cuidar el nostre proveïdor i intentar que sigui de proximitat”, mentre que també es té molt en compte la reutilització de l’aigua, el benestar dels treballadors i la igualtat de gènere. “Les empreses que som sostenibles i responsables, a més a més de fer les coses també ens les hem de creure”, ha conclòs.

A l’acte hi han assistit algunes empresàries del Fòrum Carlemany, la ex-rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, la Presidenta del Consell Social de la Universitat, tècnics experts en sostenibilitat, membres del consell assessor de la Càtedra de RSiS i un bon grup d’estudiants de la Universitat de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

La Fundació Arrels va atendre 97 famílies amb nens el 2022

El terratrèmol desperta el trauma

beirut

Catàstrofe sísmica

Beirut
SÍLVIA OSUNA OLIVERAS
INVESTIGADORA DE LA UDG ADSCRITA A L’INSTITUT DE QUÍMICA COMPUTACIONAL I CATÀLISI

“ Si una imatge explica la descoberta, no cal més”

GIRONA

Cau el nombre de robatoris, però creix el de furts a Figueres

FIGUERES

S’activa el pla Neucat per la previsió de neu a cotes baixes

barcelona

Els vins i escumosos catalans es reivindiquen

Barcelona

Firmes per a un nou sòl per a la plaça del Mig d’Olot

Olot

L’exregidor Joan Alcalà és el nou supervisor de Girona+Neta

girona