Societat

societat

Barcelona enllesteix la seva ‘taxa Amazon’

L’Ajuntament de Barcelona tira endavant una taxa per gravar l’ús especial de l’espai públic que fan els operadors postals per a la distribució de productes comprats a través de les xarxes, coneguda com a ’taxa Amazon’. L’aprovació inicial de la taxa es farà aquest mes de desembre, per aplicar-la a finals del primer trimestre del 2023.

El govern dels Comuns i PSC han presentat avui la proposta de taxa juntament amb ERC, grup que havia defensat la mesura ja al setembre de 2019. L’acord és que només tributin els operadors postals que facturin més d’1 milió d’euros a Barcelona . Només es gravaran les entregues que es facin a domicili i no les que es recullin en punts concrets de la ciutat.

En total, el govern d’Ada Colau cobrarà un màxim de 2,6 milions d’euros per la recaptació d’aquest gravamen. A aquesta xifra s’hi ha arribat mitjançant un càlcul del cost d’ocupació de l’espai públic i la facturació de les empreses, una divisió de què es deriva la taxa d’un 1,25%.

El regidor del grup municipal d’ERC, Jordi Castellana, ha defensat que el llindar de facturació per sobre del milió d’euros era una de les peces indispensables del tribut, el qual no busca perjudicar a autònoms o empreses de transport més petites, segons ha argumentat.

Per ara, la taxa afectarà 26 empreses, cinc de les quals concentren el 62% del volum de negoci de repartiment de mercaderies a Barcelona, amb Amazon al capdavant. Entre d’altres, també hi hauria plataformes com DHL, Seur, o UPS.

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona ha especificat que si el volum de vehicles estacionats que es mouen per la ciutat per fer repartiments a domicili cau, la taxa impositiva podria reduir-se també. Tanmateix, el govern municipal defensa que una caiguda de la recaptació tindria “sentit”, ja que el propòsit de l’instrument fiscal és fomentar un canvi d’hàbits. “No té sentit que un paquet que pesa 300 grams el transporti un vehicle que pesa una tona i mitja”, ha defensat el regidor de Pressupostos de Barcelona, Jordi Martí.

Al seu torn, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha defensat que gravar l’ús de l’espai públic pel repartiment a domicili de les grans distribuïdores “és de justícia”. “El comerç local paga l’IBI, l’IAE en alguns casos, la recollida d’escombraries i, per contra, determinats operadors, venen, paren, i marxen, deixant només problemes de congestió sense aportar res al pressupost de la ciutat”, ha constat Ballarín.

L’ordenança preveu excepcions com la dels establiments de la ciutat que tinguin una flota de vehicles per lliurar els productes als domicilis dels clients. La taxa sí que s’aplicarà quan una empresa subcontracti l’activitat a d’altres empreses o persones autònomes, però l’ordenança disposa que haurà de pagar-la l’operador postal. En el cas de grups d’empreses, haurà de pagar-la l’empresa que tingui més facturació anual.

La quantia de la taxa es fixa en funció d’un percentatge sobre els ingressos bruts facturats per l’empresa, descomptades les operacions excloses de tributar.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
XAVIER GARÍ
HISTORIADOR. FUNDADOR DE SOM CRISTIANS

“Creiem en una Església de peu pla”

BARCELONA

Un 3% més de tràfic comercial al port de Palamós

PALAMÓS

Salvem Solius s’oposa a l’ús del complex per a la transferència de residus

LLAGOSTERA / SANTA CRISTINA

L’antic escorxador de Figueres, per a emergències socials

FIGUERES

Educació reforçarà els cicles d’FP a l’institut Narcís Xifra de Girona i hi tancarà l’ESO

girona
Salut

A Banyoles, el Punt Lila va sobre rodes

BANYOLES

Les universitats rebran més de 1.000 milions

Barcelona
Cassà aprova les bases per a la licitació del servei d’abastament d’aigua

Cassà aprova les bases per a la licitació del servei d’abastament d’aigua

cassà de la selva

Subvenció per a la residència de la gent gran de Lloret

LLORET DE MAR