Societat

Pastorets a tot arreu

Des de l’Alt Empordà fins al Baix Camp, grups i companyies d’arreu tornen a pujar a l’escenari per mostrar les aventures dels pastors, dimonis i àngels, amb obres clàssiques o renovades

Música en directe, versions per als més petits i igualtat de gènere en els repartiments, entre les novetats

La tradició contribueix a la protecció de la llengua

Des de l’11 de desembre i fins al 5 de febrer, les representacions dels Pastorets s’escampen per tot Catalunya per tornar, després de dos anys de restriccions, a explicar les aventures de pastors, àngels i dimonis en la lluita eterna del bé contra el mal. Des de l’Alt Empordà fins al Baix Camp, seran més de 200 espectacles que es calcula que els veuran unes 45.000 persones en total. La nova temporada inclourà 52 grups teatrals de 43 municipis diferents amb unes 5.000 persones involucrades en les representacions.

Tornen els textos clàssics, de Josep Maria Folch i Torres, Serafí Pitarra o Ramon Pàmies, adaptats a la realitat i a la capacitat de cada un dels grups, i els tradicionals es barregen amb textos nous i versions modernes que intenten adaptar-se als temps canviants per connectar el màxim possible amb el públic més jove.

A poc a poc també el món dels Pastorets s’ha anat ajustant al llenguatge inclusiu i a la diversitat i igualtat de gènere. Ja fa temps que hi Satanasses en algun municipi català, i ja no és nou veure el personatge de Lluquet o d’un altre protagonista de l’obra interpretat per actrius. Cal recordar que la majoria de textos van ser escrits en èpoques en què no era ben vist que les dones pugessin a l’escenari. Això s’ha anat diluint i els canvis han arribat també a la tradició nadalenca.

El president de la Coordinadora de Pastorets, Josep Peramiquel, va recordar, en la presentació de la temporada, el valor afegit de l’existència d’aquestes representacions: “Els Pastorets són un element fort de l’estructura cultural d’aquest país. Pel seu valor com a patrimoni immaterial, però també per la seva missió en la protecció i normalització de la llengua”, va remarcar. També va destacar l’aportació emocional i social que impliquen: “Són un punt de trobada de molta i diversa gent que, en un gran treball d’equip, conflueixen en un objectiu: posar damunt l’escenari un espectacle complet, amb rigor i modernitat. Pel vessant d’escola de teatre i d’arts: la dramatúrgia de textos històrics i de textos renovats, la música, la cançó, el vestuari, la caracterització, o les escenografies.”

Pastorets prop de casa

A Barcelona, l’oferta arriba a nou representacions diferents: al Teatre Gespa del Centre Sant Pere; a l’Orfeó Martinenc; al Centre Moral i Instructiu de Gràcia; als Lluïsos d’Horta; al Teatre del Cercle Catòlic de Gràcia; els Pastorets del Poblenou a la Sala Poblenou; al Teatre de Sarrià del Centre Cultural i Teatre de Sarrià; els Pastorets del Camp de l’Arpa a la Sala Calassanç, i l’Ara ve Nadal dels Pastorets del Clot. Al Barcelonès també trobem representacions al Barcelonès, a Badalona i a l’Hospitalet de Llobregat.

A les comarques barcelonines, el Bages és una de les zones on es troben més convocatòries en aquests dies nadalencs: Balsareny, Cardona, Manresa, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria. A l’Anoia se’n fan a Igualada i a Calaf; al Baix Llobregat, al Vendrell, Olesa, Collbató i Sant Boi, i al Berguedà n’hi ha a Berga i a l’Ametlla de Merola. També es pot anar al Garraf, a Sant Pere de Ribes, a Sitges o a Vilanova i la Geltrú, o al Maresme, a Mataró, Arenys de Munt o Premià de Mar. Al Vallès, a l’Occidental en trobem a Rubí, Terrassa i Sabadell,i a l’Oriental, a Bigues i Riells, Canovelles i Granollers. Finalment, també a Manlleu, a Osona.

A les comarques gironines, a l’Alt Empordà hi ha els Pastorets de Figueres i al Baix Empordà, els de Sant Feliu de Guíxols. També hi ha els d’Olot, a la Garrotxa, i els de Ripoll, al Ripollès.

En terres tarragonines, en trobem al Baix Camp, a Reus, i a Montblanc a la Conca de Barberà; al Montsià, a Ulldecona, i al Tarragonès, a Vila-seca. A les comarques de Lleida, se’n fan a Cervera i també a Tàrrega.

Associacionisme

Una coordinadora per unir, divulgar i potenciar la tradició

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, que agrupa el 81,2% de les representacions, es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. La seva raó de ser és establir relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, tasca que porta a terme organitzant trobades periòdiques i congressos en què els grups interaccionen, fan tallers i debats. També té cura de difondre els Pastorets com a element patrimonial i cultural, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen dels Pastorets. En aquest sentit, aquest any es convoca la segona edició de l’ajut a la investigació Pastorets de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, des d’un punt de vista tant històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 euros, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.

Exposició

‘La força dels Pastorets’, a Mataró

Del 16 de desembre de 2022 fins a finals de gener del 2023 es pot visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro de Mataró l’exposició La força dels Pastorets, una mostra sobre aquest fenomen de cultura popular que ha estat comissariada pel fotògraf i periodista Enric Lucena.

Segons els seus creadors, el projecte, que ha estat organitzat per la Sala Cabanyes de Mataró i CPC amb la col·laboració de la Fundació Iluro de Mataró, parla sobre com el col·lectiu dels Pastorets ha superat els dos darrers anys de pandèmia: “Té com a objectiu reflectir i divulgar que els Pastorets són un fenomen de cultura popular cabdal a Catalunya i que s’han convertit en un exemple de com reinventar-se, surar damunt les dificultats i projectar-se cap al futur.”

Textos

Noves versions i igualtat de gènere entre el repartiment

L’Agrupació Teatral La Farsa recupera els Pastorets al Teatre de Berga amb cinc espectacles i amb una orquestra amb música en directe. Una de les novetats que presenta és que per primera vegada els papers de Garrofa, Pallanga i Jessè seran interpretats per dones, una decisió que, segons els responsables de l’obra, “és un pas més en l’eliminació del gènere en el repartiment”, una realitat que sempre ha condicionat les representacions nadalenques, ja que van ser pensades en el seu moment per ser representades per homes, amb algun personatge femení que solia ser secundari. Ens els darrers anys ja s’ha fet habitual veure dones en els papers de dimonis i àngels. També hi ha novetats en els textos que es presenten. Així, els Pastorets de Canovelles estrenen text propi amb la dramatúrgia de Meritxell Rodríguez, i els Pastorets d’Olesa de Montserrat faran una representació inspirada en els llibres de “tria la teva aventura”. També hi ha una nova oferta a Cervera, on els Pastorets, a més de la seva mítica representació de la Rosa de Betlem, estrenen una nova versió, titulada Santa Innocència, pensada per a públic adult.

Aniversaris

Celebren 125 anys a Manlleu i centenari a Sant Feliu de Llobregat

Els Pastorets del Vendrell celebren aquest Nadal cent quaranta anys d’existència, una celebració que té com a origen la primera representació que es va fer d’aquesta obra, l’any 1883, amb la particularitat que un dels infants que hi participaven va ser Pau Casals, amb 7 anys.

Els Pastorets de Manlleu també estan de celebració perquè arriben al seu 125è aniversari amb la seva representació al Teatre Municipal. Un espectacle amb tres funcions úniques amb una versió encara una mica reduïda però “recuperant l’essència d’anys enrere, sobretot pel que fa a text”, explica la companyia.

A Sant Feliu de Llobregat, els Pastorets compliran 100 anys dalt de l’escenari del Centre Parroquial, seu que ha estat adquirida per l’Ajuntament i que s’ha convertit en el punt central de la cultura i el teatre del municipi.

I a Sabadell, la Joventut de la Faràndula commemorarà el seu 75è aniversari amb la representació, un any més, dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Un espectacle de gran format i dimensions que representen, de manera ininterrompuda, des del 1947. L’entitat també té una versió infantil de l’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

L’actuació d’urgència en el litoral de Barcelona puja finalment a 125.000 euros, segons l’Estat

Pineda de Mar

L’Ajuntament demana al BBVA més caixers per la reducció d’oficines

Terrassa
economia

El tràfic de mercaderies al Port de Barcelona arriba als 22,8 milions de tones

Barcelona
comerç

Catalunya es faran 408 fires el 2024

Calella
Urbanisme

Les obres de la Meridiana continuaran l’any vinent fins a Fabra i Puig

Barcelona
tribunals

El TSJC ha de resoldre si autoritza una bicicletada als túnels de Vallvidrera

Barcelona
tribunals

L’Audiència ordena repetir el judici a un vigilant del metro absolt tot i trencar la cama a un usuari

Barcelona
tradicions

Quin èxit l’Ou com Balla!

Barcelona

Adif invertirà 7,2 milions a les estacions de Colera i Vilajuïga

colera