Societat

Víctimes d’una cultura sexual pobra

Més del 70% de les dones catalanes qualifiquen la seva educació sexual de no gaire bona o dolenta, segons un estudi de Bloom

El nombre d’infeccions de transmissió sexual (ITS) ha crescut més d’un 1.000% des de l’any 2012

“Què és l’himen?” Aquesta pregunta plantejada a un grup de dones durant un taller d’educació sexual crea un silenci tens. “Jo diria que és com un tel...” “Jo ho comparo amb aquell tancament que té un pot de patates allargat...” Fals. És un mite. No és cap tancament. És una membrana. Però totes aquestes respostes mostren el poc coneixement que encara tenen les dones sobre el seu cos i la seva sexualitat. Una enquesta de la plataforma digital de salut femenina Bloom ha posat xifres a aquesta realitat. Segons aquesta enquesta, el 71,12% de les dones catalanes qualifiquen la seva educació sexual de no gaire bona o dolenta i només un 28,8% la consideren bona o molt bona. Aquesta falta d’educació, sumada al fet que les noies més joves tenen més parelles sexuals i més intercanvis, pot justificar en part l’increment del nombre d’infeccions de transmissió sexual, que des de l’any 2012 ha crescut més d’un 1.000%. La mateixa enquesta posa de manifest alguns dels errors que encara arrosseguen les noies a l’hora d’afrontar les relacions sexuals. “Encara hi ha un 16% que no veuen cap risc en les relacions sense preservatiu, però la dada que més sobta és que quasi el 30% de les dones creuen que en el sexe sense penetració i sense preservatiu les possibilitats de contagi són quasi nul·les, quan això és fals”, alerta la directora editorial de Bloom, Andrea Aznar.

Més enllà de la falta d’informació, la doctora Alicia Úbeda, del servei de ginecologia de Dexeus Dona, creu que en realitat el que es produeix és un excés de confiança. “Moltes dones saben què cal fer i tenen la informació, però pensen que a elles no els passarà res”, diu Úbeda.

És aquesta paradoxa la que es dona també entre determinats discursos d’apoderament femení i en la intimitat de les cambres. “Tant de bo tothom tingués la informació i en fes bon ús, però no és això el que veiem a les consultes. Encara avui moltes dones diuen que no fan ús del preservatiu perquè a ell no li agrada”, assegura Úbeda.

Un canvi de paradigma

En els últims anys s’està alertant molt de com està perjudicant l’ús del porno entre els adolescents a l’hora de perpetuar el masclisme en les relacions sexuals. Per Aznar, això es podria compensar si el sexe no fos encara un tema tabú o si la formació comencés de ben petits. “Hauria de ser integral i, en canvi, no apareix en el currículum, ni a infantil ni a primària. I, en els tallers de secundària, hi posem al davant l’adjectiu afectiu perquè encara fa por”, afegeix la directora de Bloom.

Per Úbeda, encara hi ha molta feina per fer. Però cal fer-la des del respecte i la comunicació, entenent que no es pot generalitzar i que els homes i les dones som diferents hormonalment i sexualment. “Quan fem tallers de menopausa, venen 58 dones i dos homes... I quan un home a la consulta em diu «és que ella no vol...», li dic «si us plau, esperi’s a fora».”

Les dues expertes opinen que només amb més educació i més divulgació es podran afrontar unes relacions sexuals més igualitàries i es podrà reduir el nombre d’agressions sexuals. L’equilibri és difícil, perquè venim d’anys d’oblit de la dona, d’ignorar el desig sexual de la dona, però cal tenir present que és una cosa de tots dos, que cal corresponsabilitat i que no se’n pot deixar l’home fora. “No té sentit educar en la diferència. Cal que elles sàpiguen què els passa a ells, i també que ells sàpiguen què els passa a elles”, subratlla Andrea. Però insisteixen en la necessitat que les dones coneguin molt més el seu cos, també per poder posar límits. “En l’enquesta veiem que un 10% de les dones admeten que els ha passat que l’home s’ha tret el preservatiu durant la relació sense el seu consentiment. Això és delicte i no ho saben.”

Per la directora de Bloom, que ha editat una guia d’educació sexual avalada per Dexeus Dona i Fundació Puigvert, “cal un pla integral i ser conscients tots plegats que només amb formació i divulgació sobre el nostre cos i les nostres emocions i desitjos, sense deixar fora la meitat de la població, aconseguirem unes pràctiques sexuals madures i respectuoses”.

LES FRASES

Encara moltes dones diuen que no fan ús del preservatiu perquè a ell no li agrada
Alicia Úbeda
cap del servei de ginecologia de dexeus dona
El 30% de les dones no veuen cap risc en el sexe sense penetració ni preservatiu, i això no és cert
Andrea Aznar
directora editorial de l’observatori bloom

El 64% de les ITS d’Espanya

Segons l’observatori de salut sexual Bloom, el 64% de les infeccions de transmissió sexual (ITS) de l’Estat espanyol es van diagnosticar a Catalunya. La xifra, però, no significa que el nombre d’infeccions sigui més alt aquí, sinó que “el sistema de detecció i diagnòstic és millor que el que tenen altres comunitats autònomes”, assegura la directora editorial de Bloom, Andrea Aznar.

Álvaro Vives, cap de la unitat d’ITS de la Fundació Puigvert, explica que “en molts centres catalans s’han activat circuits de diagnòstic ràpid i accés precoç al tractament de les ITS en persones sense símptomes que tinguin conductes sexuals de risc”. Vives insisteix en la necessitat que la població continuï fent-se proves preventives, perquè és la manera de detectar nous casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat