Societat

Els serveis mínims de la vaga d’educació fixen un docent per cada tres aules d’infantil a secundària

Al menjador, les extraescolars, les llars d’infants i a l’educació especial hi ha d’haver el 50% del personal

En el cas de la Sanitat, les urgències hauran de funcionar amb normalitat i entre el 25% i el 50% l’atenció no urgent

El Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims d’un docent per cada tres aules d’infantil a secundària per la vaga convocada aquest dimecres i dijous. Segons l’ordre dictada per la conselleria, hi ha d’haver també una persona de l’equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d’educació especial, les llars d’infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d’acollida, extraescolars i atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques. Segons el document, han registrat diversos avisos de vaga els sindicats USTEC-STEs, COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària.

Pel que fa a les dependències administratives a la seu central i dels serveis territorials del Departament, hi ha d’haver una persona cada unitat orgànica entre el personal directiu i dues en el servei d’informació i atenció ciutadana.

L’ordre dels serveis mínims estableix també que les direccions dels centres, un cop escoltat el comitè de vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims dictats, exclòs el del comitè de vaga. A més, aquests serveis mínims els ha de prestar preferentment, si n’hi ha, el personal que no exerceixi el dret a vaga.

Està cridat a la vaga tot el personal laboral fix, indefinit, interí i temporal, el personal docent, el personal funcionari que depèn del Departament, el personal laboral destinat a les lars d’infants de titularitat de la Generalitat i el personal laboral docent de titularitat municipal i de les diputacions. També el personal docent dels centres que depenen del Departament de Justícia.

Serveis mínims a la Sanitat

El departament de Treball de la Generalitat també ha establert uns serveis mínims en l’atenció no urgent ni greu que oscil·len entre el 25% i el 50% per a les convocatòries de vaga de personal sanitari, compreses entre el dimarts i el dijous.

La vaga que previsiblement tindrà més afectació és la convocada per Metges de Catalunya per a aquest dimecres i dijous, dies en els quals també es mobilitzen els sindicats minoritaris de diferent tipus de personal sanitari conjuminats en la Taula Sindical de Sanitat de Catalunya.

Però per a un dia abans, demà dimarts, ha convocat també vaga la Intersindical, sindicat minoritari de tot tipus de personal sanitari, la qual cosa allarga a tres dies la mobilització.

Per a aquest conjunt de convocatòries de vaga, el Departament de Treball ha establert que als centres d’assistència extrahospitalària -primordialment, els CAP-, el servei d’assistència a la urgència durant l’horari habitual de cada centre es prestarà “amb un 25% de la plantilla durant el primer dia”, passant “a un terç de la plantilla” a partir del segon dia de vaga.

Quan el dispositiu assistencial sigui unipersonal -per exemple, un CAP on solament hi ha un doctor de guàrdia en les urgències-, aquest passarà a considerar-se com a servei mínim.

En termes generals, tots els serveis no urgents funcionaran “amb el mateix règim que un dia festiu, exceptuant aquells centres en els quals la plantilla sigui la mateixa que els dies laborables, en els quals passarà a ser del 50 %”.

També hi haurà serveis mínims del 50% en el personal dels serveis de donació de sang i en els equips mòbils del Banc de Sang i Teixits.

El decret del Departament de Treball estableix que ha d’haver-hi funcionament normal en l’atenció d’urgències telefòniques del 061, en urgències hospitalàries, les UCIs, unitats d’hemodiàlisis i de neonatologia, així com parts, tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, i altres procediments considerats d’urgència vital.

Pel que fa a l’activitat quirúrgica, el personal haurà d’atendre operacions “inajornables”, derivades de l’atenció urgent i greu, seguint el criteri de la direcció mèdica.

També s’ha de garantir el servei de neteja i d’hostaleria en àrees d’ingressats i d’alt risc.

Pel que fa al transport sanitari, el decret estableix que s’haurà d’atendre qualsevol urgència, així com trasllats per a tractaments requerits pel doctor o als domicilis després d’una alta



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona