Societat

Més de 241.000 infants catalans passen fred a casa

Un 17% pateixen pobresa energètica, segons Save the Children

Tenen més malalties i pitjor rendiment escolar

Un total de 241.088 infants catalans passen fred a casa durant l’hivern, segons alerta l’ONG Save the Children, agafant-se a les dades de la darrera Enquesta de Condicions de Vida. Això suposa que un 17,2% dels infants de Catalunya no tenen la temperatura adequada a les seves llars. El director de l’organització solidària al Principat, Antoni Pérez, va manifestar ahir que aquests casos estan creixent cada cop més: famílies vulnerables no posen la calefacció perquè no poden pagar la factura, la posen menys del que haurien de fer-ho per evitar factures que no poden assumir, o senzillament no en tenen. Les conseqüències d’aquesta situació són problemes de salut i respiratoris, però també de salut mental, absentisme escolar, aïllament, pitjor rendiment a l’escola i accidents domèstics com ara incendis per connexions irregulars o espelmes.

Així, “més enllà de l’efecte danyós en la salut física, com a conseqüències associades a problemes respiratoris i l’augment de visites a l’hospital, la pobresa energètica afecta també la salut mental de la infància i l’adolescència”, afirma el director de l’ONG. “Viure a casa l’estrès financer i l’endeutament pot provocar greus problemes d’estrès i salut mental”, afegeix.

En aquest sentit, Save the Children denuncia que el bo social del govern espanyol no està arribant a totes les famílies que el necessiten. Per això demana que aquesta ajuda es reformi i es converteixi en permanent, i que s’atorgui automàticament a les famílies que es troben per sota el llindar de la pobresa, independentment del tipus de companyia amb la qual hagin contractat el bo social, i que en el llindar d’accés per a les famílies amb fills a càrrec es tingui en compte el cost de vida en cada territori. També creuen que caldria crear espais on es tramitin totes les qüestions informatives i de prestació relacionades amb la provisió d’energia. Alhora advoquen per la rehabilitació d’edificis amb un criteri d’equitat i accessibilitat i una perspectiva d’infància millorant l’eficiència energètica de les cases.

D’altra banda, l’entitat valora positivament l’escut social energètic del govern espanyol, tot i que es pot fer més, així com lloa la pionera llei catalana per prohibir talls en el subministrament de llum i gas a les famílies vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona