Societat

Dol per la mort del fotoperiodista Miquel Ruiz

El Col·legi de Periodistes de Girona en destaca l’instint periodístic innat i el reconeixerà com a col·legiat d’honor

Va cofundar el 1993 l’ONG Fotògrafs per la Pau

Va combinar el periodisme local amb la cobertura de conflictes

La mort del fotoperiodista Miquel Ruiz, cofundador de Fotògrafs per la Pau i col·laborador de nombrosos mitjans gironins, catalans i estatals, entre els quals, El Punt Avui, va suscitar ahir un ampli nombre de mostres de condol, que van coincidir a destacar el talent periodístic del fotoperiodista. Ruiz va morir dissabte a Girona als 69 anys. El fotògraf es trobava ingressat a l’hospital Josep Trueta des de feia dies. Arrossegava problemes de salut després d’haver tingut un ictus el 2010 i, posteriorment, un altre.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va destacar ahir en el seu compte de Twitter que Ruiz “tenia un cor immens, un instint periodístic innat i un humor àcid”. Precisament, la delegació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya tenia previst reconèixer-lo dimarts que ve com a col·legiat d’honor. La delegació gironina del Col·legi de Periodistes va explicar que, “en un acte de consciència, i potser també d’irreverència envers la seva «mala salut de ferro», en Miquel va decidir donar el seu cos a la ciència i donar el dol per acabat”. En consonància amb el seu desig, el Col·legi de Periodistes de Girona va demanar “que el recordeu, no des de la pena, sinó des de l’alegria del llegat que deixa en tots nosaltres”. “Brindeu i recordeu-lo. Cava, rakia, grapa o el que us vingui de gust. Sigui on sigui, segur que el farà feliç.”

Jordi Grau, president del Col·legi de Periodistes a Girona, va remarcar així mateix la vitalitat de Ruiz i el seu olfacte per a les notícies. Segons Grau, Ruiz “era un company divertit, amb el qual era impossible avorrir-se”. “Un periodista dels que sempre hi eren. No l’espantava la feina”, hi afegia. El fotoperiodista va estar vinculat amb el periodisme local, però també va treballar “per fer un món millor per a gent que havia patit els efectes de la guerra, en especial als Balcans, i molt especialment a Bòsnia i Hercegovina i les seves vídues”, va destacar el delegat del Col·legi.

Ruiz va fundar el 1993, al costat de Rafel Bosch i altres fotògrafs, Fotògrafs per la Pau, una ONG que té la fotografia com a arma solidària, i va documentar especialment la guerra dels Balcans i el setge a Sarajevo, així com la matança de Srebrenica el 1995. Va viatjar moltes vegades als Balcans, va recaptar fons per a la subsistència del diari Oslobodenje i va treballar molt especialment per millorar les condicions de vida de les víctimes del genocidi de Srebrenica.

Un altre fotoperiodista especialitzat en la cobertura de conflictes, Gervasio Sánchez, es va mostrar desolat per la mort “d’una gran persona amb un gran cor solidari”.

Exposició solidària

Entre els seus treballs, també destaquen els reportatges que va dur a terme a Sri Lanka després del tsunami del sud-est asiàtic, i a Libèria, sobre la malària. La Coordinadora d’ONG Solidàries va recordar ahir com Ruiz, “amic de la Coordinadora”, hi va cedir les seves fotografies “i la seva mirada” per a l’exposició sobre el poema Los nadies.

L’any 2004 va cedir a l’arxiu d’imatges de la Diputació de Girona el seu fons particular, compost per unes 100.000 fotografies, resultat de la seva activitat professional com a fotògraf entre els anys 1979 i 1999. El fotògraf, que va col·laborar amb El Punt i també amb El Periódico, La Vanguardia i El Observador, entre molts altres, va fer aquesta donació perquè, segons va dir aleshores, “els fotògrafs són testimonis d’un temps i és positiu que aquesta memòria col·lectiva estigui a l’abast de tothom”. També va treballar en projectes solidaris amb la Diputació de Girona.

El setembre del 2010, Ruiz va tenir un ictus i es va implicar en la propagació de missatges de superació als afectats per aquesta malaltia, alhora que va organitzar l’exposició Ictustransformació.

També a Twitter, el president a l’exili Carles Puigdemont va donar el condol a la família i va destacar que va ser “un periodista infatigable i insubornable, persona de cor immens i noble; va fer de la seva càmera una eina per a un món millor”. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, va definir ahir Ruiz com un “fotoperiodista de soca-rel i defensor incansable de les causes solidàries” que “deixa una empremta d’incalculable valor en el món de la premsa i de la imatge a les comarques gironines”.

Sílvia Paneque, portaveu dels socialistes de Girona, va destacar que Ruiz “va posar la fotografia al servei de la denúncia de les atrocitats de la guerra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport