Societat

Els Caiguts, il·legals

El dictamen jurídic encarregat per l’Ajuntament de Barcelona conclou que el monument feixista del castell de Montjuïc infringeix la llei de memòria democràtica

El consistori no té ni termini ni partida per retirar l’estructura

És breu però concís, concloent, o, expressat en altres termes, demolidor. El monument als Caiguts construït pel règim franquista al fossat de Santa Helena del recinte del castell de Montjuïc de Barcelona es troba fora del marc legal de l’Estat, fet que obliga a retirar-lo.

La regidoria de Memòria Democràtica del consistori ja disposa del dictamen jurídic que va encarregar sobre la situació legal de l’emplaçament, i el document “confirma que el monument és contrari a la llei de memòria democràtica”, segons han informat fonts municipals a El Punt Avui. Les mateixes fonts afirmen que a partir d’ara “l’Ajuntament tindrà potestat per treure el monument”.

Una altra qüestió és quan es durà a terme aquesta retirada, que, en primer lloc, haurà de passar pel tràmit de redacció d’un projecte executiu que dirà com s’ha d’actuar en aquest espai de significança històrica. Un cop estigui enllestit el projecte, caldrà la decisió política i els diners per tirar-ho endavant.

És evident que la determinació del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, és retirar el monument als Caiguts. Ell mateix ja ho va explicar a El Punt Avui el novembre passat, quan va aportar la seva visió de la qüestió afirmant que “més tard o més d’hora” caldrà treure el monument.

Tot i les bones intencions del responsable de la regidoria, la realitat sembla que a hores d’ara és una altra, perquè, de moment, ni hi ha termini d’execució de les obres de retirada ni diners pressupostats per dur-les a terme. Plantejat en aquests termes, és evident que qualsevol actuació sobre els Caiguts s’ajorna fins a la propera legislatura i dependrà de les majories que es formin en els comicis del mes de maig.

El cas és que amb la correlació de forces actual l’Ajuntament disposa de la majoria suficient per tirar endavant una iniciativa de demolició del monument. En declaracions a aquest diari, el mes d’agost passat, portaveus del grup d’Esquerra Republicana i de Junts es van mostrar contraris a l’existència dels Caiguts a Montjuïc. La iniciativa de tirar a terra el monument també té el suport de la societat civil, tal com ha fet saber la comissió de la Dignitat. En canvi, el monument sí que és defensat per una associació anomenada Amigos del Castillo de Montjuïc, que actualment té la seu social a les dependències del Govern Militar a Barcelona.

L’informe jurídic encarregat per l’Ajuntament fa referència a la llei de memòria democràtica aprovada al Congrés dels Diputats, l’únic marc legal vigent, ja que la Generalitat de Catalunya tot just ha començat a elaborar la seva pròpia llei a través del Departament de Justícia.

Aquesta nova llei catalana també abordarà la qüestió de la pervivència en l’espai de simbologia franquista i, en aquest sentit, en preveurà la retirada de l’espai públic “en un termini màxim de dos anys”. La legislació també regularà el cens de simbologia franquista de Catalunya, així com el cens de símbols i altres elements retirats durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

La norma catalana també prohibirà la realització d’actes que suposin l’enaltiment del franquisme i obligarà a retirar les distincions, nomenaments, títols i honors institucionals concedits a persones que van tenir una relació directa o de suport personal al cop d’estat dirigit per Francisco Franco.

LA DATA

12.08.36
El primer
afusellament al fossat de Santa Helena va ser el del general colpista Manuel Goded.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA