Societat

GIRONA

La cita prèvia obligatòria a l’Ajuntament de Girona és “il·legal”

La defensora de la ciutadania de Girona, Marta Alsina, va presentar ahir l’informe de les seves actuacions, que va ser aprovat per unanimitat. En el càrrec des de l’octubre del 2021, Alsina va comparèixer per primer cop per fer balanç del que reclama la ciutadania a l’administració i per criticar, entre altres coses, que el veí hagi de reclamar, obligatòriament, una cita per ser atès. “Per mi, la cita prèvia obligatòria és il·legal.”

En un ple extraordinari, Alsina va explicar que l’Ajuntament ha allargat “mesures restrictives acceptades pel bé comú” més enllà de la pandèmia de la covid. La defensora critica que l’administració electrònica s’ha aplicat “sense canvis de fons” i ha perjudicat alguns col·lectius, en referència, entre d’altres, a la gent gran o les persones que tenen més dificultats en l’ús dels dispositius electrònics. Alsina va reclamar que hi hagi “un punt [físic] d’informació”.

Per Alsina, “no és acceptable” que per fer un escrit o una consulta s’hagi de demanar cita prèvia. La defensora, partidària del “replantejament” del teletreball del personal municipal, considera que “inventar-se un tràmit” contravé a la llei de procediment administratiu 39/2015. Mesos enrere, Guanyem s’havia queixat que la cita prèvia fos obligatòria per cursar denúncies a la Policia Municipal.

L’Estat i el padró

Al final de la sessió, el portaveu de l’equip de govern, Lluís Martí (Junts), va afirmar que el consistori “atén a tothom”. L’edil va aprofitar el torn de paraula per criticar que la subdelegació del govern estatal “s’hagi desentès” en els tràmits presencials en relació amb l’empadronament dels nouvinguts. Segons dades de la memòria d’Hisenda i Règim Interior, el 63,45% dels tràmits del 2021 a l’Oficina d’Atenció en Matèria de Registres (OAMR) de la plaça del Vi eren sobre el padró. Aquell any s’hi van fer 55.688 tràmits.

Alsina també va criticar que per entrar a les piscines municipals o els busos de Transports Municipals del Gironès (TMG) s’hagi de pagar amb targeta bancària i no es pugui pagar en metàl·lic. “Això no pot ser.” Al desembre, el ple va aprovar que en el futur es puguin fer pagaments al consistori i als ens que en depenen a través de Bizum. La moció, la va presentar Ciutadans.

Alsina i el seu equip de treball han obert 419 expedients (per queixes), vuit dels quals d’ofici. L’últim trimestre del 2021 n’hi va haver 76 i el 2022, 343. 138 dels 419 expedients són de mobilitat i via pública. A més, l’equip de la defensora ha fet 75 intervencions sense expedient i 346 visites i entrevistes.

L’advocada va recordar ahir que la majoria de les queixes de mobilitat són per multes, entre altres, les del Barri Vell, on el denunciant havia quedat sense permís per accedir-hi o li havia caducat la llicència. Alsina va agrair que 137 queixes (37 el 2021 i 100 el 2022) han estat resoltes en col·laboració amb el consistori.

El dret a l’aigua

La defensora també va fer esment de les ocupacions il·legals d’habitatge per treure’n rèdit econòmic i dels impediments per accedir a l’aigua “de famílies en situació d’ocupació d’habitatges d’entitats bancàries o fons voltor perquè encara no tenen un contracte de lloguer social”.

A la sala, hi havia l’exdefensor de la ciutadania de Girona Ramon Llorente, i el director del Fòrum de Síndics i Síndiques i Defensors i Defensores Locals de Catalunya, Francesc Mateu. No hi van poder ser els regidors Jordi Calvet (PSC) i el no adscrit Daniel Pamplona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ