Societat

Creixen les denúncies per discriminació racial

L’any passat els mossos van rebre 227 denúncies, un 38% més que l’any anterior

A Barcelona les agressions per racisme i xenofòbia són el 30% de les queixes registrades

L’any 2022 els mossos d’Esquadra van rebre un total de 227 denúncies per discriminació per motius de raça o nació. Aquesta xifra representa un increment del 38% respecte al nombre de denúncies rebudes l’any 2021, en què la policia autonòmica va rebre un total de 141 denúncies per discriminació racial. Pel que fa al nombre de víctimes que van patir aquest tipus de discriminació l’anya passat van ser 269 mentre que el 2021 va haver-hi 227. Els mossos han fet públiques aquestes xifres coincidint avui amb el Dia Internacional contra la Discriminació Racial.

A banda del racial, els mossos van rebre altres denúncies per discriminació per motius polítics, sexuals, religiosos, per malaltia física i mental o per edatisme. En total, van rebre 641 denúncies per motius d’odi i discriminació. Les últimes dades publicades pels Mossos a dades obertes corresponen a l’any 2020. Aquell any es van produir 141 denúncies per motius de raça o nació i va ser el segon motiu de denúncia per discriminació i odi després de les denúncies per orientació sexual i de gènere.

Oficina per la No Discriminació

Segons el balanç anual de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de Barcelona, mentre que el 2021 les discriminacions per racisme i xenofòbia representaven el 30% de les queixes registrades, el 2022 són el 39%. Segons l’ACN, les queixes referides a tracte vexatori per raó d’origen i les agressions físiques estan concentrades principalment contra persones migrants i inclouen insults, menyspreu, humiliacions, amenaces o comentaris ofensius de retorn al país d’origen.

En total, l’OND ha obert 240 expedients, una xifra semblant a l’any anterior. Els expedients oberts són per discriminació per raó d’origen, gènere, discapacitat, per motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua. El gruix és per racisme i xenofòbia i en prop de la meitat dels casos el dret vulnerat va ser la integritat moral (43%), seguit pel de prestació de serveis (19%). “Les situacions de discriminació a la ciutat segueixen mantenint-se”, ha indicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha alertat que el racisme continua sent l’eix més present en el dia a dia a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona