Societat

MÓn

El ministre de Defensa israelià, a favor d’aturar la reforma judicial

És el primer membre del govern que s’oposa als canvis públicament

Creix la polèmica al voltant de la reforma judicial impulsada pel govern d’Israel, que molts qualifiquen de “cop d’Estat a la democràcia” perquè concedeix al govern de torn el poder sobre els jutges i els tribunals. És tan greu la crisi que ha obert al país i tan grans les protestes en contra –des de fa mesos– que fins i tot el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha demanat públicament fer marxa enrere. “Ho dic en veu alta i de forma pública, hem de frenar aquest procés legislatiu pel bé de l’estat d’Israel i pels nostres fills”, ha dit en declaracions que recull Efe. Gallant encapçala un dels ministeris clau d’Israel i és un veterà membre del Likud, el partit conservador del primer ministre Benjamín Netanyahu. És la primera vegada que un membre del govern es mostra obertament a favor d’aturar la tramitació de la llei al Parlament.

La iniciativa legislativa suprimeix la capacitat del Suprem de revisar i anul·lar lleis anticonstitucionals i concedeix a l’executiu la potestat de nomenar els jutges. S’acaba d’aprovar també una llei, que forma part de la reforma judicial, que blinda a Netanyahu: no podrà ser recusat o declarat no apte per al càrrec de primer ministre, tot i estar immers en un judici per presumpta corrupció.

“Hem d’aturar les manifestacions i protestes i buscar el diàleg, qualsevol cosa que faci mal a la fortalesa de l’Exèrcit i el sistema de seguretat ha d’aturar-se d’immediat”, ha alertat avui el ministre sobre els canvis i les mobilitzacions que fa mesos que no frenen. Acte seguit, Gallant ha conclòs que “la victòria d’una de les parts, o la Knéset (el Parlament israelià) o les protestes al carrer, és la pèrdua definitiva de l’estat d’Israel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona