Societat

Medi Ambient

El sistema de recollida dels residus a Sant Andreu de Palomar

La brossa de la discòrdia

L’Ajuntament de Barcelona fa un balanç positiu de la recollida de residus porta a porta a Sant Andreu perquè ja se separa el 78% de les deixalles

La plataforma contra aquest sistema acusa el consistori de gestió caòtica i d’haver portat més brutícia i soroll

Els veïns tenen visions diferents del pla en funció de com els afecta

El nou model es va implantar en plena pandèmia de la covid enmig de restriccions

L’Ajuntament de Barcelona va engegar el 2020 un ambiciós pla de recollida de la brossa al barri de Sant Andreu de Palomar que ja havia provat a Sarrià amb l’objectiu d’incrementar, de manera notable, la recollida selectiva de les deixalles. La idea era aplicar un sistema “porta a porta” que obligués els veïns que no llençaven els residus al contenidor que toca a fer-ho.

El consistori va fer una important campanya comunicativa i un gran desplegament logístic per dur a terme el seu pla. Es va posar en contacte amb els presidents dels edificis afectats, va instal·lar punts d’informació en diverses places i va repartir milers de bosses d’escombraria, una per a cada fracció, amb un xip que identificava cada família, i bujols de plàstic per deixar-los al carrer amb la bossa amb els residus orgànics a dins per retornar-lo a casa l’endemà.

El pla va topar, de bon principi, amb l’oposició de bona part dels veïns, que de seguida es van organitzar contra el projecte en una plataforma sota el nom irònic de Fans del Porta a Porta que, tot i estar “a favor del reciclatge i de qualsevol sistema de separació de residus efectiu que faciliti la vida quotidiana”, estan en contra d’aquest, “imposat sense cap mena de diàleg”.

El fet que el sistema s’implantés en època de restriccions pel coronavirus no va ajudar a la pau social. Els treballadors municipals van anar a veure o van trucar per telèfon als presidents de les escales per explicar-los el nou sistema de recollida de tots els residus, tret del vidre, portal per portal. Cada tipus de brossa tenia un dia assignat per llençar-se, convenientment col·locat a la bossa pertinent. El pla suposava –i suposa encara– un maldecap per a les famílies que generaven més residus dels que era capaç d’absorbir el pla municipal i molts veïns recorren als contenidors dels carrers fronterers amb la zona lliure de porta a porta per evitar acumular bosses de brossa a casa. També és un inconvenient per als veïns que no tenen un horari compatible amb les hores assignades per deixar les escombraries al portal de casa.

Davant aquests problemes, l’Ajuntament va haver de rectificar parcialment i va anul·lar la recollida casa per casa dels residus orgànics amb el bujol marró que ell mateix havia repartit entre els veïns. Va instal·lar, aleshores, uns contenidors per a la fracció orgànica que s’obren amb una clau de plàstic personalitzada per a cada veí, fet que permet quantificar la quantitat de brossa que ha llençat i accedir a la bonificació municipal en la taxa de residus.

Tot i els problemes i el rebuig que ha generat aquest sistema, si més no en una part del veïnat, l’Ajuntament es mostra satisfet amb els resultats obtinguts fins ara. “En fem una valoració molt positiva. Hem aconseguit arreglar coses que no funcionaven. Aquest és el camí. Estem fent coses que ja es feien en altres municipis”, explica Carlos Vázquez, director de Neteja i de Gestió de Residus de l’Ajuntament. Segons les dades del consistori, abans d’implantar aquest sistema, al barri de Sant Andreu hi havia un 37% de recollida selectiva de la brossa i ara hi ha un 78%. A Sarrià s’ha passat del 17% al 67%. Els objectius europeus de reciclatge –assenyala l’Ajuntament– són del 55% per al 2025, del 60% per al 2030 i del 65% per al 2035.

Vázquez destaca també que gràcies al nou sistema, 1.822 famílies s’han beneficiat, fins al 30 de juny passat, de la bonificació que l’Ajuntament ha creat per als veïns que separen correctament la brossa. La xifra –diu– anirà augmentant durant els propers mesos.

Però per al col·lectiu Molt Fans del Porta a Porta tot el procés ha estat un desgavell. D’entrada perquè el sistema va començar a implantar-se en plena pandèmia de covid-19. “Era una bestialitat aplicar aquell sistema que tenia carències a nivell higiènic quan tothom evitava el contacte amb l’exterior”, recorda Ariadna Zorrilla, impulsora del moviment opositor. Zorrilla explica que als veïns no els feia cap gràcia anar traslladant un cubell de casa al carrer i del carrer a casa on s’hi podien pixar els gossos i quan molta gent desinfectava tot el que procedia de l’exterior.

La representant de la plataforma veïnal denuncia també les molèsties que suposava per a molts veïns haver de calcular quan podien “fer peix” a casa en funció del dia que els tocava llençar els residus orgànics, un inconvenient que l’Ajuntament va resoldre fent marxa enrere i instal·lant contenidors “intel·ligents” per a la fracció orgànica al carrer. Els milers de bujols de plàstic marrons que el consistori va repartir entre els veïns han passat a ser un accessori més de les cases de Sant Andreu.

El sistema de recollida porta a porta també ha causat una gran controvèrsia perquè des que es va implantar les bosses d’escombraries al carrer han passat a formar part del paisatge quotidià del barri a partir del vespre i, sovint, també a la tarda. Molts veïns es queixen de l’augment de la brutícia. “Ara hi ha més rates i senglars al carrer”, assegura Zorrilla.

També hi ha hagut moltes queixes pel soroll que fan els vehicles que recullen de nit les bosses dels veïns carrer per carrer, tot i que ara, pels més estrets hi passen operaris amb bujols amb rodes que després traslladen als camions. “Quan els camions compacten la brossa el so arriba a 80 decibels”, critica la representant de la plataforma veïnal.”

El director de Neteja i de Gestió de Residus rebutja aquestes crítiques. “El barri ha millorat en netedat i hi ha menys soroll”, afirma Vázquez, que argumenta que el veí que abans tenia el contenidor al davant de casa ara no es queixa. “Per molt que fem, n’hi ha que estan en contra de tot, en contra del model. Passa en altres llocs de Catalunya”, diu el responsable municipal, que davant les acusacions sobre el fet que les bosses al carrer obstaculitzin el pas dels veïns cecs replica que s’han donat instruccions perquè les bosses no estiguin enganxades a la façana, referència dels invidents. Als molts carrers estrets de Sant Andreu, però, seguir aquest criteri és impossible.

La tensió entre l’Ajuntament i els veïns s’ha apaivagat els darrers mesos arran de la instal·lació de contenidors per a la brossa orgànica i del reforç de contenidors als carrers fronterers amb el Porta a porta. Ja no hi ha manifestacions, però a les xarxes socials continua ben viu el rebuig al pla. Els veïns han après a viure amb el sistema. A Gemma Bassols li sembla bé que s’apliqui si això ha de servir perquè augmenti la recollida selectiva, tot i que a ella no li serveix de res perquè ja separava la brossa abans que s’implantés el programa.

Per a Santi Rivas, en canvi, el nou model ha estat un despropòsit perquè viu en un edifici que fa cantonada. El carrer on hi ha el portal, un d’estret on no hi ha contenidors, no està dins del programa Porta a porta i, per tant, ell no pot deixar la brossa a sota de casa. L’altre carrer sí que entra dins del territori del programa de recollida i han retirat els contenidors que hi havia, tret del de la brossa orgànica del qual no en té la clau. Resultat: ha de caminar vuit minuts per llençar la brossa. Per si no n’hi hagués prou, de nit sent el soroll del camió quan compacta la brossa a sota de casa i el del vehicle que recull bosses d’escombraries.

Rivas, com tots els andreuencs a qui no els va bé llençar la brossa el dia i l’hora que els toca, han adoptat una pràctica que ja es fa en altres pobles de Catalunya: el que al barri en diuen “turisme d’escombraries”, que consisteix a passejar-se amb les bosses de brossa fins al contenidor més proper.

Amb més o menys encert, l’Ajuntament ha posat a prova un sistema de recollida dels residus en un barri amb una important densitat de població. El nou govern municipal haurà de decidir ara si estén el model a la resta de la ciutat o busca altres fórmules.

78
per cent
de recollida selectiva es fa ara a Sant Andreu de Palomar, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona. Abans del Porta a porta era un 37%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ