Societat

Roser Feliu: “Només de veure les gosses i el gat se’ls il·luminava la cara”

L’ensinistradora de l’empresa Lladruc descriu les experiències en aquestes teràpies com un esclat d’emocions

“Es viu sorpresa, emoció i alegria”, diu

Les sessions de teràpia per a pacients a la planta tercera del centre Bernat Jaume de Figueres van a càrrec de Roser Feliu, una veterinària que dirigeix l’empresa Lladruc, un servei d’educació canina. Feliu explica com afronten les sessions i quines reaccions tenen els usuaris i també com responen les seves gosses i el seu gat. “Moltes teràpies estan plantejades per a gent que cognitivament estan força bé. Aquests fan pintura o dibuix, per exemple. Ara amb els animals, la idea és poder generar una aproximació més fàcilment. La relació entre animals i persones, que és innata”, feia veure Feliu.

La responsable de la teràpia assistida amb animals a la unitat de psicogeriatria del sociosanitari empordanès afirma que la presència d’animals genera essencialment “una gran sorpresa”. Bàsicament als usuaris els “desperta records”. “La majoria reaccionen bé perquè els porta de cop a records passats, molts d’ells arrenquen a explicar allò que els ve al cap.” Aquesta estimulació genera essencialment “alegria”.

“El primer dia al Bernat Jaume –recorda Feliu– va ser una sorpresa absoluta. Només de veure els gossos se’ls il·luminava la cara. L’expressió general estava entre la sorpresa, l’emoció i l’alegria.” Feliu revivia aquells moments primers, que són sempre únics: “Són moltes emocions juntes. I no només pels usuaris. És realment per viure-ho.”

Una gran sorpresa

“El primer és la sorpresa de veure un gos allà, i llavors arriben les ganes de tocar-los.” A cada experiència que viu, Feliu adquireix un records dels que són inesborrables. Del sociosanitari de Figueres, atresora especialment la reacció d’una pacient en fase terminal que feia setmanes que no parlava: “No articulava cap paraula, des de feia setmanes. Va reaccionar només de veure l’Oreo [el gat que participa en la teràpia] i va posar-se a repetir frases i a cridar el gat. La seva filla va afanyar-se a gravar-ho perquè ho veiessin els familiars que no hi eren.”

LA FRASE

Són moltes emocions juntes. I no només pels usuaris. És per viure-ho
Roser Feliu
DIRECTORA DE LLADRUC

LA XIFRA

3
animals
han participat en les sessions terapèutiques: dues gosses (Nit i Crep) i un gat (Oreo).

Teràpia, explosius i educació

L’empresa Lladruc, instal·lada a Peralada, està especialitzada en educació canina i ofereix els seus serveis a les comarques gironines i també a Barcelona. Entre aquests serveis hi ha el de gossos detectors d’explosius i també de narcòtics. A més, ofereix els serveis de teràpia amb animals. Treballa en teràpies a l’escola l’alta complexitat de Salt, Mas Masó i, a part del Bernat Jaume, donen servei a dos residències de dia i un altre sociosanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar