Societat

Trenta famílies refugiades repoblen els petits municipis

La majoria de les 90 persones que s’han acollit al programa Oportunitat 500 que impulsa l’Associació de Micropobles provenen d’Ucraïna, Síria, Veneçuela, l’Afganistan i l’Equador

Una trentena de famílies refugiades i immigrants amb papers s’han instal·lat en pobles de menys de 500 habitants catalans atretes per l’oferta d’ocupació i habitatge promoguda per l’Associació de Micropobles de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Departament d’Igualtat i Feminismes i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya per lluitar contra la despoblació.

La proposta forma part del programa Oportunitat 500, que va començar com a prova pilot el mes de setembre passat i que està previst que s’acabi aquest octubre, ha dit a l’agència EFE el president de l’Associació de Micropobles i l’alcalde de Torrebesses (Segrià), Mario Urrea. Aquest diari ja es va fer ressò del cas de Talwasa Osuly , una professora universitària afganesa, que amb la seva família s’han traslladat a Ordis, a l’Alt Empordà, on treballa a l’Ajuntament.

El SOC destina a Oportunitat 500 més de 865.000 euros ja que paga 19.434 euros bruts anuals per cada treballador; mentre que els ajuntaments són els que faciliten l’habitatge i la resta d’entitats fan un acompanyament a les famílies per ajudar a integrar-les en el poble. “La idea és que s’acabin adaptant i visquin amb nosaltres per ajudar a la repoblació”, ha reconegut Urrea. A més, en els cas de petites localitats, un equip de cinc tècnics finançats pel SOC s’encarreguen d’acompanyar i orientar els beneficiaris del programa.

Les famílies que s’han instal·lat majoritàriament provenen d’Ucraïna, Síria, Veneçuela, l’Afganistan i l’Equadori en total sumen unes 90 persones, la meitat adults i l’altra nens i nenes, ha dit Urrea. En el programa hi participen un total de 25 pobles que estan situats sobretot a la província de Lleida i al Pirineu. Aquests són Almatret, Llardecans, Torrebesses, Torreserona, Aspa, Baix Pallars (Pallars Sobirà), Farrera, Tírvia, Talarn, (Pallars Jussà), Conca de Dalt, Bellaguarda (Garrigues), la Sentiu de Sió (Noguera) i Ciutadilla (Urgell).

Entre els municipis participants de la província de Tarragona hi ha Senan (Conca de Barberà), Vilanova de Prades, les Piles, Blancafort, els Garidells (Alt Camp), la Torre de Fontaubella (Priorat), Ulldemolins i Freginals (Montsià). La resta de localitats són Ordis, Veciana (Anoia), Pujalt i Vilada (Berguedà)

Ampliar la iniciativa

Quan a l’octubre s’acabi la prova pilot la intenció és estendre el programa a municipis de menys de 1.000 habitants, ha explicat Urrea, reconeixent que a les localitats més petites “és difícil trobar habitatge” i que aquesta és una de les raons d’estendre el programa. Aquest va ser el cas el cas que va passar a Planoles, on hi ha censats 300 habitants, on van haver de renunciar a participar al programa pper manca d’oferta d’habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona