Societat

El poder transformador del voluntariat en la vida de les persones: històries de superació i esperança

El voluntariat és una eina molt eficaç per lluitar contra la pobresa a través de l’esport i la cultura

En entorns marcats per la pobresa i l’exclusió, moltes persones estan atrapades en un cercle viciós del qual sembla impossible escapar. Malik, un jove senegalès, coneix bé aquesta situació. Després de fer front a innombrables dificultats en el seu país natal, va decidir abandonar-ho a la recerca d’una vida millor a Espanya. Tanmateix, en arribar a Saragossa, es va trobar sense sostre i sense recursos, i abocat a afrontar un futur incert.

Malik va ser un dels afortunats que va trobar un bri d’esperança en la Fundació San Blas, una entitat dedicada a ajudar a les persones sense sostre a Aragó, en què col·laboren 60 voluntaris compromesos amb la lluita contra la pobresa. No són superherois, sinó dones i homes amb una vida quotidiana com la de tants uns altres i que han trobat en la seva pròpia ciutat la forma d’ajudar a unes altres persones que realment ho necessiten. “Ells em van brindar la confiança que necessitava per creure que la meva vida milloraria”, relata Malik. No només li van oferir allotjament, menjar i atenció personal, sinó que també el van fer costat emocionalment i li van donar l’oportunitat de trobar un llocs de treball. El suport desinteressat dels membres de la fundació i els voluntaris no només va cobrir les seves necessitats bàsiques, sinó que també li va permetre recuperar la seva dignitat i reconstruir la seva vida.

La necessitat i la importància de contribuir a la inserció social

Avui dia, Malik treballa en una empresa metal·lúrgica i se sent ple d’orgull per haver superat totes les adversitats. Però no oblida d’on ve ni l’ajuda que va rebre al moment oportú més difícil. “Mai no em rendiré”, diu amb convicció. A més, reconeix la importància de ser una bona persona i d’ajudar a aquells que el necessiten, ja que la seva experiència li ha ensenyat a valorar la vida en la seva màxima expressió.

El de Malik és només un exemple dels milers que hi ha cada dia i que reflecteixen la necessitat i la importància de contribuir a la inserció social i d’atendre de forma integral a les persones vulnerables. Aquesta dedicació es duu a terme, en la major part dels casos, per entitats socials de caràcter local, que actuen en pobles i ciutats per ajudar a col·lectius que necessiten ajuda davant xacres com la pobresa o la vulnerabilitat. I aquestes entitats poden treballar perquè compten amb el suport de voluntaris; persones que dediquen el seu temps de manera solidària a ajudar als altres.

A Espanya es calcula, prenent com a referència les dades de l’Observatori del Voluntariat del 2022, que 3,3 milions de persones més grans de 14 anys fan voluntariat habitualment. N’hi ha de totes les edats i perfils. En alguns casos, la seva tasca rep el suport d’institucions i empreses, com CaixaBank, que disposa d’un dels principals programes de voluntariat corporatiu d’Espanya i impulsa el ’Mes Social’ per donar suport, mitjançant la implicació dels seus voluntaris, a la feina de les entitats socials.

Exemple de superació

Un altre exemple de superació en què el voluntariat ha tingut un paper clau és el de Juan, un home que, amb 60 anys, va perdre el seu llocs de treball a causa de la pandèmia de coronavirus i va acabar consumint tots els seus estalvis. Travessant una situació personal complicada, afectat de soledat, desesperació i por, va arribar a dormir al carrer durant tres nits. Però, gràcies a un conegut, va descobrir la Fundació San Blas i tot va canviar. En gairebé tres dies, Juan va aconseguir una feina en la Fundació La Caridad de Zaragoza.

La tasca dels voluntaris i les entitats no només va tornar a Juan la confiança en si mateix, sinó que també li va permetre tornar a gaudir de la vida i a creure en el seu propi potencial. Ara treballa per a la Fundació San Blas i considera als seus companys i voluntàries com a part de la seva família. “Sento cap a ells una gratitud indescriptible”, afirma, perquè, segons diu, li han brindat una segona oportunitat i ara són un pilar fonamental en la seva vida.

Quina tasca fan aquests voluntaris en lluita contra la pobresa? De vegades, es tracta de gestos molt quotidians, com acompanyar a nens en la lectura d’un llibre. ’Acompanyament en la lectura’ és un programa específic de Voluntariat CaixaBank que es desenvolupa en múltiples ciutats d’Espanya i en què durant el curs 2021/2022 van participar al voltant de 160 voluntaris. La seva funció consisteix, una vegada per setmana, en acostar-se al centre d’una entitat local dedicada al suport a famílies vulnerables i llegir i comentar el text amb un menor d’entre 9 i 12 anys. Mayte Fernández, una voluntària amb més de quatre anys d’experiència en aquest programa, explica que es tracta de sessions personalitzades segons els gustos dels estudiants, la qual cosa no només millora les seves habilitats de lectura, sinó que també els acaba ajudant a tenir confiança en si mateixos.

Exemple d’això és Cloe, una de les nenes beneficiàries d’aquest programa, a través de la Fundación Simone de Beauvoir de León. Amb entusiasme, Cloe explica com gaudeix cada dimarts de la seva sessió de lectura amb la voluntària. Gràcies a aquesta dedicació, llegir llibres ha deixat de ser una tasca tediosa per convertir-se en un moment emocionant i enriquidor. Cloe llegeix més ràpid i comprèn millor els textos, la qual cosa l’emociona i la satisfà, a més de millorar el seu rendiment acadèmic.

La cultura i l’esport en el ‘Mes Social’

El voluntariat també és una eina molt eficaç per lluitar contra la pobresa a través de l’esport i la cultura. Durant aquest mes de maig, en el marc del ’Mes Social’ de CaixaBank, s’han impulsat una gran varietat d’activitats d’àmbit cultural i esportiu. Una d’aquestes activitats s’ha realitzat amb la col·laboració de Toletum Kayak, un club de piragüisme inclusiu de Toledo, on nens de l’Associación Paideia han gaudit d’un recorregut en caiac pel riu Tajo. José Carlos Mateo, un dels voluntaris que ha participat en aquesta activitat esportiva, destaca la importància d’aquestes experiències per fomentar la confiança en els joves. L’esforç, la superació i el treball en equip són valors que es transmeten a través d’aquestes activitats, permetent-los créixer i desenvolupar-se integralment.

Per part seva, María Luz Gómez, una altra voluntària, destaca l’impacte positiu de les visites a museus en persones amb discapacitat. En el marc del ’Mes Social’, per exemple, els Voluntaris de CaixaBank i la Fundació Joan XXIII, que atén persones en situació de vulnerabilitat psicosocial, han organitzat visites a l’exposició immersiva de Tutankamón, que se celebra al Matadero de Madrid. Segons la voluntària, les experiències dirigides a menors no només amplien el seu coneixement cultural, sinó que també els permeten relacionar-se amb uns altres nens i viure moments d’admiració. El somriure dels petits quan descobreixen noves obres d’art o cultures és una recompensa infinita per als voluntaris. “Una de les millors sensacions que es poden experimentar és veure la cara de fascinació dels nens quan coneixen la vida d’antigues civilitzacions”, destaca María Luz.

Julia López, professora del Centre Ocupacional de la Fundación Juan XXIII i germana d’un dels nens beneficiaris, ressalta la importància d’aquestes activitats per teixir relacions socials. Molts d’aquests nens i nenes tenen oportunitats limitades d’interactuar amb uns altres fora del seu entorn familiar. Els tallers i les visites organitzades pels voluntaris els donen l’oportunitat de relacionar-se, crear llaços d’amistat i viure experiències positives que enriqueixen les seves vides. És el cas de Rogelio, beneficiari de la Fundación Juan XXIII, que ha pogut fer nous amics i gaudir d’una alternativa d’oci i diversió. “M’encanten les obres de Goya i Picasso”, ressalta orgullós de mostrar el seu interès per la pintura.

La clau del voluntariat

Però la clau del voluntariat és que no només té un impacte positiu en aquells que reben ajuda, sinó també en aquells que s’ofereixen com a voluntaris. Els testimonis de Mayte, José Carlos i María Luz destaquen com dedicar-se a aquesta tasca brinda una profunda satisfacció interior i l’oportunitat de tenir un contacte directe amb realitats sovint llunyanes a les nostres pròpies vides. Per a ells, formar part d’aquestes activitats ha estat una experiència transformadora i una font d’aprenentatge constant.

A més, les històries del Voluntariat CaixaBank ens mostren com el compromís i la vocació de solidaritat poden transcendir generacions. Els fills de María Luz i José Carlos han heretat aquest llegat i ara participen activament en la construcció d’un món més just i solidari.

El voluntariat no només és un acte de generositat, sinó una poderosa eina de transformació social que fa possible trencar els cercles viciosos de la pobresa, la soledat i l’exclusió per brindar suport, esperança i oportunitats a aquells que es troben en situacions de vulnerabilitat. Com compten aquestes històries, la tasca del voluntariat va més enllà de cobrir necessitats bàsiques, ja que també alimenta l’ànima i torna la dignitat a qui més el necessiten. Com mostren aquestes accions, el voluntariat ensenya que tots podem marcar la diferència en la vida d’algú i de deixar un rastre positiu al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona