Societat

societat

Amnistia Internacional dona suport al gag de la Mare de Déu del Rocío

L’entitat exigeix a l’Estat espanyol que reformi el Codi Penal perquè deixi d’atemptar contra el dret d’expressió

Amnistia Internacional s’ha sumat a les veus que donen suport als humoristes de TV3 investigats per escarni els sentiments religiosos pel seu gag sobre la Mare de Déu del Rocío. En una piulada a Twitter, l’entitat que defensa els drets humans al món no només denuncia la persecució que pateixen sinó que ha defensat que la llibertat d’expressió “protegeix també les declaracions que ofenen, escandalitzen o molesten”, exigint a l’Estat que reformi el seu Codi Penal per eliminar els articles que “atempten greument” contra aquest dret.

En el fil de Twitter, Amnistia Internacional Espanya argumenta que el dret internacional “reserva la persecució penal a les expressions greus que incitin directament a la violència”. De fet, Amnistia assegura que els estats han de revocar les lleis que prohibeixen la blasfèmia, perquè “voler protegir conceptes abstractes com sentiments o creences religioses no és un motiu vàlid per restringir la llibertat d’expressió”.

La jutge que va admetre a tràmit la querella d’Advocats Cristians ha citat com a investigats el 27 d’octubre als còmics Toni Soler, Jair Domínguez i la protagonista del polèmic esquetx, Judit Martín, que va representar el paper de la Mare de Déu en la paròdia televisiva. Se’ls acusa d’un delicte d’escarni als sentiments religiosos, tipus penal que està inclòs en el delicte contra la Constitució espanyola. El gag va ser emès en plena Setmana Santa al programa Està passant, de Toni Soler i la paròdia de Martín –que també havia encarnat sense problemes la Mare de Déu de Montserrat– va fer posar el crit al president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, i el bisbe de Huelva, Santiago Gómez, que van retreure-li “una falta de respecte a Andalusia, i a milers d’andalusos i a les seves tradicions”. El jutjat d’instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat va admetre a tràmit la denúncia de la Fundació Espanyola d’Advocats Cristians contra els autors de l’esquetx el 10 de maig. L’entitat assegurava asseguren que algunes de les frases de la paròdia eren vexatòries i ofensives, sobretot les sexuals.

“Esperem que aquest procediment judicial no tingui més recorregut”, sosté Amnistia Internacional, tot i que assenyala que el Codi Penal espanyol “ha permès condemnes a artistes activistes per lletres de cançons o missatges a les xarxes pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries contra la Corona i ofensa contra sentiments religiosos”. “Això s’ha d’acabar”, adverteix per acabar recordant que “hi ha iniciatives legislatives parades des de fa temps que han de reprendre’s per modificar i eliminar del Codi Penal els articles que atempten greument contra la llibertat d’expressió”. Podem ha recordat que al 2021 el partit ja va proposar al Congrés espanyol la derogació del delicte contra els sentiments religiosos perquè creuen que “vulnera la llibertat d’expressió”. Demanen al PSOE que “deixin de bloquejar la llei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera