Societat

comerç

Les vendes del retail pugen un 9,6% el mes de maig

El 68% dels empresaris considera que la inflació en alimentació afecta a les vendes de la resta de sectors

Comertia indica que el sector que més ha crescut ha estat el relacionat amb l’oci i la cultura

El maig ha estat un bon mes per a la majoria de sectors d’activitat de Comertia, excepte pel parament de la llar i moda, segons informa l’associació catalana de l’empresa familiar del retail, que representa més de 4.000 establiments del país. En conjunt, especifica Comertia, la mitja de creixement de les vendes ha estat d’un 9,6% respecte del mes de maig anterior.

Si bé la inflació en l’alimentació ha suposat una disminució de la renda disponible per a la despesa –el 68% dels empresaris considera que la inflació del sector alimentació ha afectat les vendes de la resta de sectors– aquest mes de maig la campanya del dia de la Mare i un calendari favorable, amb un dia més de venda, han compensat les vendes.

El clima advers ha afectat a una de cada tres marques, principalment llar (-5,1%) i moda (-1,6%), mentre que la resta de sectors han experimentat creixements importants, el més destacat oci i cultura, amb un augment del 24,7% respecte del mateix mes de l’any anterior, complements de la persona, amb un augment del 20,4%, alimentació bàsica (12,1%) i alimentació no bàsica (11,6%) i restauració amb un 9,4%.

La valoració de l’afluència als establiments comercials ha estat favorable per un 36% dels empresaris de Comertia enquestats, que ha opinat que hi ha hagut més tràfic que el mateix mes de l’any anterior. Un 28% dels comerciants diuen que l’afluència comercial s’ha mantingut similar i un 33% més creu que ha baixat.

Segons les dades de tendència de vendes de l’Indicador de Retail Comertia, al mes de maig el volum d’unitats venudes ha crescut un 2,5% respecte del mateix mes de l’any anterior. Atenent a la variació de vendes acumulades s’observa una progressió força estable, amb un creixement del 12,5% de gener a maig de 2023, respecte del mateix període de l’any anterior.

Pel que fa a l’ocupació, el 76% de les empreses ha mantingut plantilla al maig, el 16% l’ha incrementat i el 8% l’ha disminuït. De cara al mes de juny, el 21% dels empresaris té previst augmentar plantilla, el 71% preveu mantenir-se i un 8% afirma que la disminuirà.

Pel que fa al pes de la venda online respecte del total per sectors, la categoria amb el percentatge de facturació més alt en vendes en línia ha estat Moda (18,1%), seguit de Restauració (10%), Oci-cultura (9,4%) i Altres (6,2%). La resta de sectors mantenen un pes de venda on line al voltant del 3%.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Jordi Fulcarà

“La societat no és conscient de la tasca que fem des del sector pesquer per retirar plàstics del mar”

Ferran Martínez
PATRÓ MAJOR DE LA CONFRARIA DE BLANES

“El projecte Pesca Neta i les jornades ‘La Mar de Net’ són primordials”

Itàlia
El drama de la migració

No és emergència, és negligència

Roma
MONTSENY

Recuperen la placa de bronze robada al cim del Matagalls

MONTSENY
barcelona

Quan la Mercè esdevé patrona de Kíiv

barcelona
barcelona

Un nou pla d’enllumenat per solucionar-ne el dèficit als carrers

barcelona
turisme

Edificis de pedra seca o pallers podran ser “allotjaments turístics singulars”

Barcelona
ESTER CAPELLA
CONSELLERA DE TERRITORI DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

“El traspàs de Rodalies, una condició per a la investidura”

barcelona

Rebuig a la planta d’asfalt

dosrius