Societat

tradicions

L’Ou del Corpus ja balla a la catedral i altres fonts de la ciutat

Avui és Corpus i ja es poden visitar les fonts amb l’ou com balla

A causa de la sequera les fonts brollen mitjançant un sistema de circuit tancat d’aigua, per tal de reduir-ne al màxim el consum

L’Ou com Balla és la manifestació del Corpus més popular. És un ou blanc buidat, que significa la forma de l’eucaristia, que balla sobre un raig d’aigua, sobre una panera de cireres vermelles, de vermell sang, símbol eucarístic, amb un seguit de flors que en origen simbolitzen el renaixement de la vida.

El primer Ou com Balla es va celebrar a la catedral de Barcelona en el segle XVII, l’any 1636, i des d’aleshores ha anat creixent la seva popularitat. Ahir vespre la catedral de Barcelona va inaugurar i beneir l’Ou com balla a la font de Sant Jordi, ubicada al claustre, amb un pregó a càrrec de la que va ser primera síndica de greuges de l’Ajuntament de Barcelona i exdirectora de Càritas Barcelona, Pilar Malla.

Per la circumstància de la sequera, la font de Sant Jordi enguany brolla mitjançant un sistema de circuit tancat d’aigua, per tal de reduir-ne al màxim el consum. Avui, que és el dia de Corpus, ja poden visitar aquesta meravella, a l’igual que altres fonts de Barcelona on també s’hi fa l’Ou com Balla. Per exemple, a la Casa de l’Ardiaca, al costat de la catedral, que l’ou se s’aguanta mitjançant un raig d’aire.

També poden visitar l’ou com balla del Museu Marès (que s’aguanta mitjançant un fil de pescar) i el de l’Ateneu Barcelonès, que també brolla amb un sistema d’aigua de circuit tancat.

El Taller Sant Camil

També poden visitar, al barri d’Horta-Guinardó, l’ou com balla que s’aguanta amb aire del Centre Ocupacional Sant Camil, un centre de la Fundació de la Santa Creu que dóna atenció a persones amb discapacitat intel·lectual en edat adulta. L’Ou com Balla del Taller Sant Camil es podrà visitar el dijous 8 i divendres 9 de juny de les 10 del matí a les 5 de la tarda en els Jardins de la Casa de Repòs de Sant Camil accedint pel carrer de Sales i Ferré 60.

El Corpus de Barcelona

El Corpus de Barcelona–el Corpus és la translació del cos i la sang de Jesucrist en el pa i el vi, la transsubstanciació, que es diu: el pas del Crist home al Crist diví– és una de les tradicions que han marcat més els costums de la ciutat i se’n té constància des del 1320. “El Corpus, a partir del 1320 passa a ser la tercera gran festa de la cristiandat, en aquest cas al carrer. L’estructura de la processó és una ordenació de la societat en què es veuen els diferents estaments i les diferents classes socials. La processó era un espectacle, ordenada de menys a més. Davant hi anaven els contrets i espunyits, els orfes, els tolits...després hi anaven els gremis, després la nobles, el capítol i, al final, el santíssim”, explica Nil Rider, autor de L’Ou om Balla. L’efímer, el Corpus i la Catedral (Publicacions de la Catedral de Barcelona). De la processó de Corpus, la festa de les festes, en queden avui la forma dels cercaviles i la majoria de festes populars catalanes i les seves imatges i el bestiari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona