Societat

Denuncien vuit violacions grupals entre menors a Badalona des del juliol passat

Entre els autors hi ha un major de 18 anys i 20 menors, dels quals quatre han participat en més d’un cas

Els Mossos d’Esquadra han obert durant l’últim any vuit investigacions per presumptes violacions en grup comeses per menors d’edat a Badalona. Quatre dels casos han passat en entorns d’oci (tres al centre comercial Màgic), mentre que la resta han estat en altres espais de la ciutat. Pel que fa als autors, segons han informat els Mossos, hi ha un major de 18 anys i 20 menors implicats. Dels menors, 13 no es poden imputar perquè tenen menys de 14 anys.

Així ho ha explicat aquest dijous a la tarda des de la comissaria de Granollers la portaveu dels Mossos d’Esquadra, la inspectora Montserrat Escudé, que ha detallat, segons informen l’ACN i Efe, que quatre dels identificats han participat en més d’una de les vuit agressions sexuals, comptabilitzades entre el juliol del 2022 i el juny del 2023, on totes les víctimes tenen menys de 18 anys. Escudé ha explicat que sis dels identificats han estat detinguts i posats a disposició judicial, 13 són inimputables i s’han derivat cap a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), i a la resta se’ls ha pres declaració en qualitat d’investigats . En tots els casos les línies d’investigació estan definides i tots es consideren resolts, encara que alguns continuen oberts per aclarir el grau de participació dels investigats o per establir l’actuació de més implicats.

En relació amb el grau de coneixença, en tres casos víctima i autor o autors compartien entorn, ja sigui perquè eren parella o pertanyen al cercle relacional d’un o altre. En cinc fets, víctima i autor no tenien cap relació prèvia.

En cap dels 8 casos es van provocar lesions a la víctima que requereixin tractament mèdic o quirúrgic. Tots els fets van passar en horari diürn i quatre en un context d’oci. D’aquests, tres van tenir lloc al centre comercial Màgic.

El primer d’aquests casos va ser el juliol passat tot i que la primera agressió sexual grupal que va transcendir públicament es va cometre el novembre del 2022, quan un grup d’adolescents va violar una nena d’11 anys als lavabos del centre comercial Màgic. Va ser a partir d’aquell primer cas que van sortir a la llum tres agressions més. L’últim cas conegut ha tingut lloc aquest cap de setmana passat a la platja. La resta de casos van tenir lloc a l’agost, l’octubre, el gener, el febrer i el març.

Pel que fa a les agredides, els Mossos han explicat que han fet seguiment i acompanyament de les víctimes i famílies a través dels Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV). S’han derivat a serveis d’assistència multidisciplinar en els casos pertinents i s’han desplegat dispositius de protecció d’acord amb els factors particulars de cada cas.

L’Ajuntament de Badalona, que aquest matí ha celebrat un ple extraordinari per condemnant l’última agressió de dissabte passat, ha especificat que aquest 2023 hi ha hagut quatre víctimes de violacions grupals: una nena d’11 anys, una altra de 13, una noia de 16 i un noi menor agredit per un adult.

La successió de violacions i la coincidència en l’espai on s’han produït ha fet que els Mossos hagin celebrat aquest dijous a la tarda a Granollers una reunió extraordinària de la Taula Operativa Regional de la Regió Metropolitana Nord per analitzar la situació.

Segons han detallat els Mossos, des de la comissaria de Badalona s’han fet una cinquantena de xerrades preventives sobre violències sexuals en escoles a 1.380 alumnes d’entre 12 i 18 anys de la ciutat.

Ajuntament i Generalitat també han celebrat aquest matí una reunió telemàtica on s’ha plantejat la necessitat de reforçar els protocols d’actuació per prevenir aquest tipus de comportament.

Manifestació a Badalona

Desenes de persones s’han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça de la Vila de Badalona per condemnar les darreres agressions sexuals a menors al municipi, l’última l’agressió grupal a noia de 13 anys dissabte passat en un descampat a tocar de la platja. Després de mostrar la seva solidaritat a les víctimes, durant la concentració, que ha comptat amb la presència de la consellera d’Igualtat, Tània Verge, s’ha reclamat a l’Ajuntament que garanteixi una atenció digna per a totes elles i un increment “dràstic” de la inversió en Serveis Socials. També s’ha demanat que l’educació pública inclogui, de manera “immediata”, una assignatura d’educació sexual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA