Societat

comerç

El comerç tem un estiu amb el retorn massiu dels ‘top manta’

La Plataforma d’Afectats pel Top Manta demana a la policia que decomissi els productes falsificats que venen aquests venedors il·legals

Han tornat els turistes, s’ha acabat la pandèmia i han tornat els ’top manta’ a ocupar els carrers més comercials de Barcelona. La Barceloneta, als voltants de la catedral i la Sagrada Família, el Port i les platges i també el Passeig de Gràcia son zones on ja se’ls pot veure la major part d’hores del dia cridant l’atenció dels vianants perquè els hi comprin els seus productes. No n’hi ha tants com n’hi havien arribat a haver a Barcelona, més de 1.500 joves abans de la pandèmia que venien de forma il·legal productes falsificats, però el comerç tem que amb l’arribada de l’estiu hi hagi un efecte crida si no hi ha més vigilància i decomisos per part de la policia.

Els comerciants de la ciutat han notat un increment dels venedors il·legals els darrers dos mesos i ara temen que amb l’arribada de l’estiu i l’allau de turistes es torni a un passat no tant llunyà –el d’abans de la pandèmia– on els problemes amb els ’manters’ van ser molt grans i molt greus, amb enfrontaments violents i tot, i demanen a qui sigui el proper alcalde de la ciutat “que tingui aquest tema entre les seves prioritats” a la seva agenda social i del Tercer Sector però també que la Guàrdia Urbana i els Mossos “a banda de patrullar i fer fora durant uns minuts els manters, els hi decomissin el material perquè no puguin tornar-se a posar a vendre”, diu Carles Manresa, de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta.

El retorn dels manters ha estat de cop aquesta primavera ja que després de la pandèmia només hi havia hagut “pinzellades”, alguns joves, pocs, aquí i allà intentant guanyar-se la vida. Ara la xifra de joves, majoritàriament subsaharians, ha crescut, per això el comerç demana un pla per aturar aquesta activitat. “Entenem que és difícil perquè si aquests joves no tenen papers ni poden treballar, d’alguna manera han de subsistir”, diu Mercader.

El comerç legal, en tot cas, ho han denunciat moltes vegades, ha de competir amb un comerç il·legal que, sovint, ven el mateix producte falsificat davant l’establiment que el ven de forma legal. El sector recorda que els ’top manta’ no paguen impostos i que malmeten la imatge de la ciutat i provoca inseguretat als carrers. La Plataforma d’Afectats pel Top Manta denuncia que “amb les seves mantes de 2x2,5 metres ocupen molt espai a la via pública i quan fugen corrents perquè, per exemple, han vist un cotxe policial, causen una sensació d’inseguretat gran”. La Plataforma d’Afectats pel Top Manta lamenta que el dispositiu per controlar la venda il·legal és molt fluix i denuncia que els joves que acaben d’arribar a Barcelona aquesta primavera son “molt més sensibles” i s’enfaden molt més ràpid” que els que hi havia hagut abans, que amb les polítiques d’abans de la pandèmia es van dispersar pel territori i amb la pandèmia van acabar desapareixent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona