Societat

Saura reclamarà per a la Generalitat les competències en seguretat nuclear que preveu l'Estatut

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat proposarà al govern estatal que es desenvolupin els mecanismes per garantir la seva participació en l'execució de la seguretat nuclear, com preveu l'Estatut.

Saura ho ha anunciat avui en el transcurs de la reunió que ha mantingut a Móra d'Ebre amb alcaldes de les Terres de l'Ebre per explicar-los l'estat en què es troba el pla d'emergències per a episodis de contaminació a l'Ebre, aigües avall de l'embassament de Flix.

Pel que fa a la seguretat nuclear, "el que la Generalitat vol és millorar la falta de comunicació dels incidents, com els de la central nuclear d'Ascó", ha indicat el conseller.

Ha afegit que el protocol que han de signar pròximament amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) "estableix tres punts importants: que es comuniquin totes les incidències, que es comuniquin directament a la Generalitat i, molt important, que es comuniquin de manera ràpida".

Saura ha recordat: "l'Estatut preveu que tots els plans de protecció civil siguin competència de la Generalitat i fins ara s'ha produït una disfunció, ja que encara no la tenim en matèria de seguretat nuclear".

Des d'aquest punt de vista, actualment hi ha una "disfunció, ja que la direcció del pla es fa des de Madrid i els operatius que treballarien amb una activació del pla d'emergències nuclears (PENTA) depenen del govern català, sense que aquest participi directament en la direcció del pla", ha explicat el conseller.

Per això, "de cara a la reunió de dimarts que ve de la comissió bilateral Estat-Generalitat, està previst demanar la creació d'un grup de treball bilateral que garanteixi el desenvolupament de l'article 132.4 de l'Estatut".

Aquest article estableix que "la Generalitat participa en l'execució en matèria de seguretat nuclear, en els termes que siguin acordats, en els convenis subscrits amb aquest fi i, si és convenient, en les lleis", ha explicat Saura.

El conseller d'Interior ha mantingut avui una reunió amb els alcaldes de la comarca de la Ribera d'Ebre per fer seguiment del pla d'emergències per a episodis de contaminació en l'Ebre aigües avall de l'embassament de Flix.

Aquest pla té consideració de pla de protecció civil de Catalunya (Procicat) i és l'instrument operatiu per fer front a les possibles situacions d'emergència en cas de contaminació accidental en els treballs de descontaminació en l'embassament de Flix.

Saura ha recordat que la Generalitat ha ofert una dotació de 90.000 euros perquè els 62 municipis implicats puguin elaborar el seu pla d'emergències.

Els alcaldes de la zona han reclamat a la Generalitat comptar amb més personal per a la realització d'aquests plans.

Saura els ha proposat un pla d'assistència i suport per aconseguir que aquests instruments de protecció civil funcionin "al més correctament possible".

Està previst que els treballs de descontaminació dels residus dipositats per Ercros al llarg de cent anys en l'embassament de Flix comencin la pròxima tardor i acabin a final de 2011.

Les actuacions principals que contempla el projecte consisteixen en la retirada dels sediments contaminats mitjançant un dragatge, el seu tractament en una planta de depuració i el seu posterior trasllat a un abocador a través d'una cinta transportadora


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA