Societat

El govern amplia a 140 els municipis on limitar el preu del lloguer

Capella reclama al govern espanyol celeritat per aprovar el llistat proposat i que les eleccions del 23-J no interfereixi en l’aplicació de la llei de l’habitatge

El govern amplia de 60 a 140 els municipis de zones “tenses”, , amb un risc d’oferta insuficient d’habitatge assequible, on es podrà limitar el preu del lloguer amb l’aplicació de la nova llei estatal de l’habitatge que s’inspira en la llei catalana que el Tribunal Constitucional va tombar. Si la llista de 140 municipis en zones de mercat residencial tensionat, que avui s’ha fet pública al DOGC, rep el vistiplau de l’executiu espanyol s’hi podran aplicar les mesures previstes en la llei estatal, que va entrar en vigor a finals de maig. Són els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, les altres capitals de demarcació, les de comarca i alguns poblacions més on es concentra el 80,6% de la població de Catalunya, 6,2 milions de persones.

Aquests 140 municipis estan dins de les zones de mercat residencial tensionat on s’aplicaran les mesures de limitació de les rendes que concreta la nova llei. Per una banda, que la càrrega mitjana del cost del lloguer o de la hipoteca al pressupost personal o de la unitat de convivència, més les despeses i subministraments bàsics, superi el trenta per cent dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars. I per una altra, que el preu de lloguer o compra de l’habitatge hagi experimentat un percentatge de creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l’índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.

“L’essencial és que el preu del lloguer o la hipoteca no pot representar més del 30% dels ingressos que tenen les famílies i en aquests moments ronden el 50%, sobretot en les grans ciutats i sobretot a la capital del país”, ha afirmat la consellera de Territori, Ester Capella, a El matí de Catalunya Ràdio. La consellera també urgeix el govern espanyol ha confirmar el llistat i a avançar l’índex per limitar els preus (l’IPC deixarà de ser l’índex de referència) i que la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol no interfereixi en l’aplicació de la llei de l’habitatge.

Capella reclama que Catalunya pugui fer servir l’índex de referència que ja existeix i “que funciona”. “És un tema de voluntat política”, ha assegurat.

La consellera de Territori ha explicat que també estan treballant per “evitar” fer trampes amb la llei per apujar els preus, evitant que es pugui trobar algun “espai per fer contractes de llarg termini per no aplicar la llei de contenció de rendes”. “Ens estem preparant perquè l’aplicació sigui real i no hi hagi marge perquè l’espavilat de torn aprofiti buits legals o interpretacions laxes” per incrementar el preu del lloguer.

Les mesures de contenció que s’aplicaran són que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

Els 140 municipis:

El DOGC ha publicat l’anunci d’informació pública del procés de declaració que inclou la memòria justificativa per aplicar els municipis de zones tensionades, declaració que serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats. La llista s’exposarà durant 20 dies per presentar al·legacions i un cop s’hagin resolt, es presentarà al govern espanyol que haurà de donar el vistiplau perquè la llei pugui entrar en vigor. Els municipis són:

Abrera, Alella, Amposta, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, la Bisbal d’Empordà, Blanes, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes de Montbui, Caldes d’Estrac, Calella, Calldetenes, Cambrils, Canet de Mar, la Canonja, Canovelles, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Cervera, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cubelles, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Falset, Figueres, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Gavà, Girona, Granollers, Guissona, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, la Llagosta, Lleida, Llinars del Vallès, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa el Masnou, Matadepera, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Montmeló, Montornès del Vallès, Móra la Nova, Olesa de Montserrat, Olot, Palafolls, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, el Papiol, Parets del Vallès, Pineda de Mar, Polinyà, Porqueres, el Prat de Llobregat, Premià de Dalt, Premià de Mar, Puigcerdà, Reus, Ripoll, Ripollet, la Roca del Vallès, Roquetes, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Santa Susanna, Sarrià de Ter, la Seu d’Urgell, Sitges, Solsona, Sort, Tarragona, Tàrrega, Teià, Terrassa, Tiana, Tona, Torelló, Torredembarra, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Tremp, Vallirana, Valls, el Vendrell, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt, i Vilassar de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella