Societat

La Pobla de Segur viu la primera baixada de raiers com a Patrimoni de la Humanitat

La 45a edició de la Diada atrau un gran nombre de públic al punt d’arribada al Pont de Claverol

La 45a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur ha viscut aquest diumenge la seva cita més especial: la primera baixada de rais com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Tres embarcacions fetes amb troncs de fusta, amb uns 6 tripulants a cadascuna, han salpat des de la presa de Llania poc abans de les 12 hores del migdia i han navegat sis quilòmetres fins al Pont de Claverol. Es tracta d’una jornada que rememora l’ofici de raier i que s’ha iniciat, segons informa l’ACN, amb “il·lusió” però també “nervis” entre els participants, segons han explicat el president i vicepresidenta dels raiers, Miquel Gordó i Marta Oliva.

Tres rais han iniciat la baixada amb normalitat des de la presa de Llania, però només dos han pogut completar el trajecte fins al punt d’arribada al Pont de Claverol. Una de les embarcacions s’ha quedat a les portes de finalitzar el recorregut en encallar-se en un dels darrers ponts abans de l’arribada, una de les zones amb més complexitat dels sis quilòmetres de baixada.

A banda, un dels dos rais que ha aconseguit arribar a lloc ho ha fet amb dificultats. Un dels raiers a bord, Roger Planas, ha explicat que “s’ha desfet un tros” de l’embarcació pel camí, fet que els ha obligat a lligar el rai dins del riu per continuar la baixada. “Li ha donat emoció”, ha somrigut Planas, que s’ha mostrat satisfet també per la rebuda a l’arribada al Pont de Claverol.

I és que els raiers han desembarcat entre aplaudiments i crits de desenes de persones, entre les quals molts infants, que s’han congregat entorn del riu per rememorar i gaudir d’aquesta tradició declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Una gran festa que tampoc s’ha perdut la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la qual s’ha vestit amb la roba característica dels raiers per a l’ocasió i ha pujat també a un dels rais durant la seva arribada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva