Societat

gastronomia

Carinyena roja i verdiell, les noves varietats de raïm autoritzades

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) ha aconseguit incorporar dues noves varietats tradicionals al potencial vitícola català. A principi d’aquest juliol, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va incloure les varietats carinyena roja (amb la sinonímia carinyena gris) i verdiell (amb verdil) en la llista de varietats autoritzades a Catalunya. L’Incavi reivindica els estudis fet en col·laboració amb els consells reguladors de l’Empordà i el Priorat, els cellers i els viticultors per aconseguir la inclusió oficial d’aquestes varietats, un pas previ imprescindible perquè aquelles denominacions d’origen (DO) interessades puguin incorporar-les en la seva llista de varietats autoritzades. L’Incavi assegura que aquesta incorporació “arriba en resposta a la petició que van fer al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació”, tramitada a través del Servei d’Ordenació Agrícola (SOA) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

A partir d’ara, doncs, a Catalunya hi ha 61 varietats de raïm autoritzades. Les incorporades els darrers deu anys són bronsa, carinyena blanca (o carignan blanc), carinyena roja (o gris), coromina, forcada, garnatxa del Po (o vidadillo), garnatxa roja (o gris), garró (o mandó), giró ros, gonfaus, moneu, morenillo, pirene, querol, selma blanca, solana, trobat blanc, verdiell i xarel·lo rosat.

Entre els projectes destacats dins de l’estratègia #HoritzóIncavi2025 hi ha l’aposta per la identificació i preservació i l’oferiment al sector de manera més activa de varietats de vinya autòctones del país com a recurs per diferenciar competitivament i contribuir a posar en valor les produccions de vins catalans. La recerca dels investigadors de l’Incavi i l’Incavilab, una nova eina, han permès obtenir un coneixement més gran sobre el comportament i la resiliència al canvi climàtic i la vinificació de varietats per donar resposta a principals reptes del sector: nous mercats, consumidors i la sostenibilitat completa que passa per avançar en la generació de més valor a les produccions catalanes.

El pla estratègic preveu que l’Incavi capitalitzi les varietats patrimonials de vinyes recuperades de Catalunya. Atès l’actual tràmit establert pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la directora general de l’Incavi, Alba Balcells, ha instat l’administració competent pel que fa a la identificació, l’avaluació i la incorporació de varietats “a guanyar en agilitat i dinamisme per tal de reduir els temps administratius”. “Les múltiples varietats autòctones i patrimonials de raïm del vi català aporten un valor que ens distingeix de la resta de països elaboradors, una singularitat que hem de traslladar als mercats i, sobretot, al consumidors”, puntualitza.

Catalanwines.com

Al març, l’Incavi va presentar el web catalanwines.com, de divulgació del vi català, en el marc de la fira ProWein de Düsseldorf, la més important internacionalment del sector vitivinícola i que té una presència destacada de cellers catalans.

Aquest web vol ser la porta d’entrada al consumidor final tant estatal com internacional. En aquesta primera fase, el web potencia la vitivinicultura catalana i la seva vinculació al territori i la seva gent.

El projecte, disponible en català, castellà i anglès, ha estat treballat amb el conjunt de sector: les denominacions d’origen catalanes, el clúster Innovi, l’AVC, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (Vinseum), Prodeca, Acció i l’Agència Catalana de Turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia