Societat

Bonmatí, Prou Contaminació qüestiona que el foc a Exide no produís emissions tòxiques

La plataforma cívica Bonmatí, Prou Contaminació qüestiona en un comunicat les afirmacions dels Bombers segons les quals l’incendi de dissabte passat a l’empresa Exide, dedicada al reciclatge de bateries, no hauria produït emissions tòxiques. Les flames van afectar una pila de carcasses de bateries usades i van generar, segons explica la plataforma, una columna de fum amb “forta pudor química” que es va estendre pel poble. Això va generar una “forta preocupació” entre els veïns de Bonmatí. La plataforma assegura que tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com altres organitzacions de “solvència científica contrastada” asseguren que la combustió de carcasses de bateria sí que alliberen “elements” tòxics. “Al marge dels plàstics, a l’interior de les bateries buides sempre hi queden restes de productes tòxics que han contingut”, exposa la plataforma. I posa com a exemple un estudi fet a Bonmatí pel Laboratori de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Cataluny a l’any 2018, segons el qual en “episodis més suaus i de similar pudor” es va detectar la presència de benzè i 1-3 butadiè en quantitats superiors als recomanables.

El comunicat, a més, fa palès “el neguit i la preocupació” de la plataforma per aquest incident i planteja altres “interrogants”. D’entrada es pregunta les causes de l’incendi en una pila de carcasses on no s’hi duia a terme cap actuació. “O s’estava manipulant d’alguna manera?”, es pregunta la plataforma. També es planteja si Exide té una pla d’emergència “en vigor” i per quin motiu no es va activar. A més, assenyala que no va sonar cap alarma i que va ser un veí qui va avisar el 112 i els Bombers “alertat” pel fum i la pudor: “Pretenien tapar l’incident? I si l’accident hagués estat més greu?”

La plataforma també es pregunta si s’obrirà una “investigació dels fets” i es donaran “explicacions” als veïns. En aquest sentit, afirma que els treballadors no volen parlar de l’incident perquè no hi estan autoritzats. “Considerem imprescindible esbrinar què va passar per tal d’analitzar les causes i evitar que un incident similar o molt més greu es repeteixi en el futur”, reclama Bonmatí, Prou Contaminació.

A més, la plataforma assegura que alguns dissabtes i festius es produeixen els “sorolls i molèsties habituals” dels dies feiners i es planteja “quines tasques” s’hi porten a terme. També es pregunta si la pila de bateries que es va cremar “respectava les condicions” de l’autorització ambiental i si es fa “un seguiment i control estricte” del volum i tractament dels materials, com el plàstic, que no poden anar al forn. També expressa el seu estupor pel fet que, després de detectar “sis incompliments” de les condicions de l’autorització ambiental, l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) no va fer aturar l’activitat de l’empresa.

Finalment, el comunicat denuncia que l’ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí va fer arribar recomanacions a la poblaicó durant l’incendi només a través d’un grup de Whatsapp del qual formen part un “nombre reduït” de veïns. “Un poble amb una planta perillosa com Exide a tocar hauria de disposar d’un sistema d’alerta per a emergències, ràpid i eficaç, que arribi a tota la població”, conclou la plataforma.

L’activitat d’aquesta empresa ha generat des de fa anys preocupació entre els veïns. El juliol passat es van dur a terme anàlisis de plom en sang a 74 nenes, 64 nens i dues dones embarassades per determinar si hi havia perill per a la seva salut, però només un cas presentava valors alterats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat