Societat

La Vall d’en Bas tindrà la primera escola de campaners de Catalunya

El primer curs començarà aquest octubre

Amb l’objectiu de preservar el patrimoni immaterial del toc de campanes, reconegut tant per la Generalitat com per la UNESCO, neix a La Vall d’en Bas una escola de campaners pionera a Catalunya, que també vol recuperar els tocs tradicionals -abans, omnipresents arreu- i formar una nova generació de campaners.

Les classes d’aquesta nova escola, segueix informant l’ACN, començaran a mitjans d’octubre i s’allargaran fins a finals de juny. A diferència d’altres cursos que s’han fet en llocs de Catalunya com Cervera, Tarragona o Les Borges Blanques, el fet diferencial d’aquesta és la metodologia que s’utilitzarà. Es faran classes teòriques on s’ensenyaran, entre d’altres, les diferents maneres de tocar que hi ha a Catalunya o bé s’aprofundirà tant en els tocs litúrgics com els civils (per exemple, el sometent o quan s’anuncia mal temps). A més, s’ensenyaran nocions tècniques perquè els alumnes sàpiguen com cal conservar les campanes, la importància del seu toc tant a la península com a Europa i s’aprofundirà en el valor immaterial del seu so.

La idea de crear l’escola va néixer el 2020, conjuntament entre el consistori i el campaner garrotxí Xavier Pallàs, que va fer un inventari dels gairebé 200 campanars que hi ha a la comarca, molts dels quals estaven “en molt mal estat” o bé havien incorporat sistemes automàtics.

“Parlant amb la gent dels pobles te n’adones que les campanes ja no sonen com ho feien abans”, explica Pallàs. Tot això va anar “quallant” en ell i va acabar convertint-se en l’embrió de la nova escola de campaners, que veurà la llum aquest octubre i de la qual ja se n’han obert les inscripcions. L’escola tindrà la seu al campanar de Sant Romà de Joanetes. Segons concreta Xavier Pallàs, té les característiques idònies per aprendre a tocar de manera manual, perquè aquí hi ha quatre campanes -la més antiga, data del 1826- i estan ben conservades.

A més, a Joanetes també és on hi va haver l’últim campaner de la Garrotxa, Llorenç Llongarriu, en honor del qual l’escola portarà el seu nom. “Encara recordo quan el pare em demanava que l’avisés quan la gent entrava a l’església, i la sensació que em deixava quan estirava la corda per fer sonar les campanes; és una sensació que s’ha de viure, i que m’ha deixat unes ganes immenses de continuar el seu llegat”, explica Albert Llongarriu, el seu fill, que serà part de la primera fornada de la nova escola.

Al final del curs, tots els alumnes rebran una certificació. Xavier Pallàs explica que la nova escola de campaners s’obre a tots aquells qui tinguin “inquietuds culturals i intel·lectuals i vulguin recuperar aquest patrimoni immaterial”. A més, el campaner garrotxí exposa que, durant el curs, a cada alumne se li proposarà un campanar en concret -a prop d’allà on visqui- perquè sigui allà on pugui tocar-hi, “no cada dia com es feia antigament, sinó en dates assenyalades”.

Durant la presentació que s’ha fet aquest dilluns el matí del nou centre formatiu, el mossèn de Joanetes, Josep Maria Barcons, ha posat en relleu “l’espiritualitat” dels campaners i ha destacat que la seva feina “manté una estreta relació entre la litúrgia i el poble”. Al seu torn, l’alcalde de La Vall d’en Bas, Lluís Amat ha recalcat que el so de les campanes “té una riquesa innegable” i “forma part intrínseca de la cultura popular”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic