Xarxa de prevenció de les violències masclistes per a tot el país
El govern presenta les 222 accions del pla nacional, que incorpora punts liles arreu, al que hi destina 43 milions
La consellera Verge destaca que s’ordenen i s’impulsen noves accions per tots els col·lectius
Una xarxa de prevenció de les violències masclistes és una de les principals actuacions que el govern català impulsarà amb la creació de punts liles –anomenada xarxa lila de país– entre les 222 accions que s’inclouen en el primer Pla nacional de prevenció de les violències masclistes que ha presentat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. Aquesta xarxa estarà integrada per comerços, mercats, transport, espais veïnals, culturals i esportius, és a dir una iniciativa per incorporar la prevenció comunitària.
L’objectiu és fer una extensa campanya de formacions per als treballadors d’aquests espais perquè tothom sàpiga com actuar, com atendre una dona que pateix violència, a qui dirigir-se i quins passos seguir quan es detecta una situació de violència masclista, amb especial èmfasi en la difusió del telèfon d’atenció a les violències masclistes, el 900 900 120. Els punts liles s’activaran als grans esdeveniments esportius i culturals i figures específiques que siguin referents en prevenció, que s’estendran a tots els casals cívics i comunitaris. Entre altres mesures s’ha previst fer formació a centres comercials, la creació d’un ’botó lila’ al transport públic, l’extensió del sistema de parades a demanda dels autobusos o una xarxa de referents de prevenció arreu del territori. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha dit que el nou pla suposarà “un punt d’inflexió”.
El pla, al q ue s’hi destinaran 43 milions, també posa en marxa un conjunt d’actuacions dirigides als homes per trencar amb el masclisme i preveu la creació d’eines per a professionals que treballin en aquest àmbit, un programa formatiu i l’establiment de serveis per acompanyar aquesta transformació. El pla s’acompanya del Llibre Blanc de la Prevenció que fixa els estàndards de qualitat perquè tot el país avanci al mateix pas en aquesta lluita, han explicat
La conseller ha dit que el nou pla suposarà “un punt d’inflexió”, posant de relleu que fins ara hi ha hagut moltes actuacions de caràcter preventiu, però “fragmentades, poc dotades de recursos i sense una estratègia de país”, afegint que calia ordenar totes les accions per “anar a l’una” i impulsar-ne de noves a tots els àmbits perquè arribin a tots els col·lectius.
La directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, ha assegurat que “les violències masclistes no són una xacra ni un virus que ens ataca des de fora, formen part de la nostra societat, de la nostra cultura i de la nostra quotidianitat” i ha assegurat que el pla suposa “un punt d’inflexió en la manera d’afrontar com a govern i com a país aquesta carrera de fons” per erradicar-les.