Societat

benestar

El 20% de discapacitats canvien de domicili per la falta d’accessibilitat

El 20% dels catalans amb mobilitat reduïda han hagut de canviar de domicili per la falta d’accessibilitat de l’immoble on residien. El percentatge puja fins al 31% en el cas de les persones que es desplacen en cadira de rodes. Són dues de les conclusions de l’informe Accessibilitat i mobilitat: millorant la qualitat de vida de les persones amb discapacitat de la Fundació Mútua de Propietaris.

L’informe adverteix que un 87% dels edificis d’habitatges del parc català hauria de realitzar actuacions d’eliminació de barreres arquitectòniques per millorar-ne l’accessibilitat. En concret, un 17% necessita instal·lar un ascensor; el 25% una rampa per salvar el graó d’accés al portal; el 56% té porters automàtics no accessibles des d’una cadira de rodes; el 66% tenen les bústies elevades i el 48% dels portals necessita un sistema d’obertura de portes automatitzat, perquè la de l’entrada pesa massa per arrossegar-la.

Dur a terme totes aquestes reformes suposaria un cost mitjà per llar de 1.361 euros, una xifra que s’incrementa en aquells edificis de menys plantes i menys veïns, amb 5.409 euros i 4.457 euros respectivament; entre les llars d’edificis més antics (3.156 euros); els que tenen habitatges de menys grandària (2.416 euros) i a les llars amb menys ingressos (2.995 euros). L’informe destaca que, malgrat que el 63% dels catalans està d’acord en el fet que un edifici accessible revaloritza els seus immobles, 6 de cada 10 veu poc o gens probable realitzar les millores d’accessibilitat necessàries al seu edifici. La falta d’acord entre veïns (47%) i els motius econòmics (55%) són les principals raons exposades, especialment quan la inversió suposa una xifra superior als 2.000 euros.

La fundació recorda que segons l’Instituto Nacional de Estadística, un 57% de les persones amb mobilitat reduïda té dificultats per caminar o moure’s dins del seu habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.