Societat

SOCIETAT

Els consells de poble, un model en expansió a la Garrotxa

Santa Pau, Castellfollit de la Roca, Beuda, Mieres, Argelaguer i Sant Joan les Fonts ja tenen consells de poble, i Riudaura i Montagut i Oix estan estudiant-ne la implantació. En total, serien vuit pobles de la Garrotxa, la meitat de la comarca, dotats amb aquest sistema de democràcia participativa consistent en taules de debat formades per veïns que volen implicar-se més en la discussió dels temes que afecten el seu municipi. És una tendència en expansió a la comarca, a la qual també s’han afegit, tot i que amb una organització diferent, les Preses i la Vall d’en Bas. Als consells de poble, que es reuneixen periòdicament i estan oberts a tothom qui ho desitgi, es prenen decisions que l’Ajuntament haurà de tenir en compte i aplicar, d’acord amb el principi que els veïns són els qui coneixen millor les accions necessàries en certs àmbits i que el consistori ha de servir com un òrgan merament administratiu per tirar endavant les mesures acordades. No tenen pas un paper menor: a Argelaguer, l’actual alcalde, Guillem Ballaz, va ser escollit pel Consell de Poble per tal d’evitar que guanyés un candidat poc arrelat al municipi.

Carla Güell i Òscar Gussinyer, membres de l’entitat Resilience Earth, que impulsa i assessora la creació d’aquestes taules “allà on ens ho demanen”, la consideren “la forma de govern més transversal possible”. Més encara, Gussinyer la considera una “evolució de la democràcia” que deixa enrere l’“època obsoleta dels partits polítics”, i la veu especialment eficaç als pobles petits, perquè reforça el sentiment de pertinença. A banda de ser una eina de presa de decisions comunitària, també serveix per estimular el diàleg entre els veïns sobre qüestions importants, hi afegeix Carla Güell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona