Societat

meteorologia

El gener més càlid ha deixat màximes de més de 25 ºC a Catalunya

El dijous 25 es van registrar s 27,0 °C a Mieres i 25,3 °C a Olot

Hi ha hagut una anomalia de fins a 15 °C respecte de la mitjana d’aquesta època de l’any

El récord el té el 28 de gener de 2021, quan es van registrar 28,1 °C a l’Observatori de l’Ebre

La setmana del 22 al 28 de gener de 2024 està sent excepcionalment càlida a Catalunya. Tot i que ens trobem de ple en els dies climàticament més freds de l’any, el potent anticicló càlid centrat sobre la península Ibèrica ha provocat ambient molt suau a muntanya, boira persistent a Ponent i un important contrast tèrmic a les fondalades lliures de boira, amb màximes de 20 a 25 °C a bona part del prelitoral. La temperatura va tocar sostre dijous, 25 de gener, amb més de 25 °C de màxima a sectors de la Garrotxa i comarques pròximes i nombrosos rècords en un mes de gener.

En superfície, un potent anticicló centrat a la península Ibèrica amb una pressió de més de 1.030 hPa ocupa gran part de l’Europa occidental. La subsidència (descens de l’aire) associada a l’anticicló provoca una absoluta estabilitat atmosfèrica i fa pujar la temperatura a nivells mitjans i baixos. Ha estat especialment alta enguany amb anomalies de fins a 15 °C respecte de la mitjana d’aquesta època de l’any a Catalunya.

És una situació insòlita al mes de gener, si bé els últims anys hem tingut episodis càlids comparables també a ple hivern, a finals de desembre, tant els últims dies de l’any 2021 com el Nadal del 2022.

Rècords de màxima de gener

Entre el dimecres 24 i el dijous 25 de gener, 32 de les 158 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) amb més de 20 anys de dades, han registrat la seva temperatura més alta en un mes de gener. Són estacions situades sobretot a les comarques del prelitoral, així com a punts de l’interior i del Pirineu.

27 graus a Mieres

La temperatura màxima del dijous 25 de gener va ser especialment alta a les comarques gironines, amb màximes per sobre dels 25 °C a diverses localitats, sobretot al voltant de la Garrotxa. Destaquen els 27,0 °C de Mieres o els 25,3 °C d’Olot, així com els 25,4 °C d’Anglès (la Selva) o els 25,0 °C de Banyoles – Mata (Pla de l’Estany). De totes maneres, al llarg de l’episodi no s’ha superat la temperatura més alta mesurada a Catalunya en un mes de gener per les estacions de la XEMA i de la XOM, ja que el 28 de gener de 2021 es van registrar 28,1 °C a l’Observatori de l’Ebre (Baix Ebre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA