Societat

La monarquia

‘La Reina malvada’

Letícia Ortiz va entrar al món dels Borbons per fer-nos feliços als que ens ho mirem des de fora. No hi ha cap altra explicació. La seva sola existència és un homenatge constant a la Reina malvada de la Blancaneu, la bruixa més malparida que ha donat mai el folklore popular. S’hi assembla fins i tot físicament en molts dibuixos i pel·lícules que tenim al cap. Si Quevedo fos viu, ja sabem com començaria el seu cèlebre sonet “Érase una reina a una nariz pegada”...

El poble ja ho sap i s’ha publicat entre línies, sobretot en les nostrades revistes del cor. El seu aparell olfactiu ha passat per alguna sala d’operacions privada, però el mestre cirurgià que l’ha hagut de transformar, reduir o modelar no se n’ha sortit prou bé. “Que li tallin el cap!”, devia pensar dins seu la nostra amiga rememorant una altra reina prou coneguda i gairebé més simpàtica. No costa gaire.

El seu ascens al tron i la seva posterior carrera a la Zarzuela no parla gaire bé dels periodistes en general, però hi estem avesats. Des que va arribar a palau se les ha tingut amb tothom. Els primers que van rebre van ser els sogres, com si no en tinguessin prou amb les seves pròpies misèries. Ni ho ha dissimulat. Baralles públiques amb Sofia, quan la pobra no es pot defensar perquè parla pitjor l’espanyol que jo mateix, i l’odi, segurament mutu, contra l’emèrit, que és als Emirats més per no veure la mala pècora que no pas per escapar d’una justícia que no vol ni té ganes de perseguir-lo.

Mirant-se al mirall màgic ja sap la crua realitat. No és ni la més maca ni la més coneguda del regne. Ara tots els seus enemics, que han estat esperant pacientment el seu moment, han escollit Elionor com la nova princesa del poble i són com els nans que la cuiden i miren d’allunyar-la de la seva mare mentre els tambors d’un divorci que seria històric sonen cada vegada més fort sobretot quan els Peñafiel de torn obren la boca a la televisió. No es pot veure tampoc, i bé que ens ho expliquen, amb tota la tropa dels Urdangarin, les infantes i la colla de nebots que van pel món penjats a la nostra esquena.

A les xarxes, mentrestant, fan befa de les seves històries d’amor i desamor amb fotos amb amics i fins i tot cunyats. Va pels llocs i encara l’aplaudeixen, però com aquell monarca que anava despullat només falta que escolti una veu innocent que li digui la veritat.

Telma Ortiz

No només en l’entorn –almenys el mediàtic– de la reialesa Letícia és vista per molts com l’última intrusa, sinó que en la seva vida familiar de l’altra banda, pares i germana, tampoc se la veu com una dona que gaudeix de segons quines companyies. Pràcticament no existeixen fotos amb la seva germana i encara menys actes públics. Ara els mitjans a qui els agrada fer bullir aquesta olla (potser ja m’hi podeu incloure) tenen una data marcada. Es casa un cosí o un parent no molt llunyà. Les ha convidat a les dues. Hi aniran juntes? Separades? Ni l’una ni l’altra? Sense fotos? Tot el galliner està esverat per una ximpleria com aquesta.

L’emèrit fa ‘mèrits’

L’emèrit continua fent penitència perquè el deixin tornar a Madrid, on podrà rebre tots els seus amics sense que hagin d’agafar vols privats fins a Abu Dhabi ara que tothom fila prim amb la petjada de carboni. Dimarts va coincidir a Windsor amb Felip VI en una missa d’aquestes amb tota l’aristocràcia europea que serveix de ben poca cosa, només per veure qui vesteix més bé i qui està més fotut entre els sèniors. El campechano va sortir de la coneguda església agafat de la mà del fill davant de tots els fotògrafs mundials, com volent dir “Ja soc aquí”. Isabel Díaz Ayuso segur que d’aquí a quatre dies es posarà la medalla per haver portat el pare del rei a Madrid com si es tractés de la F-1 o el Primavera Sound.

Sofia de Mallorca

El govern de dreta i extrema dreta de les Illes ha trigat poc temps a concedir un dels seus màxims guardons a la reina emèrita Sofia, la Medalla d’Or. Els suposats mèrits de la cornuda, amb perdó, han passat aquesta vegada al davant de personalitats de la cultura, l’economia o la ciència, àmbits en què l’actual presidenta, Margalida Prohens, va força perduda. Ens han dit que la dona de Joan Carles I feia promoció de les Illes. Però no han recordat que les seves vacances no només les pagàvem els contribuents sinó que tenien lloc (i encara ho fan) al Palau de Marivent, un regal descarat dels antics governs del PP a la família reial. Havia de ser un museu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat