Societat

economia

El Mercat del Ram de Vic reivindicarà la pagesia

La Plataforma Revolta Pagesa muntarà una gimcana ‘per donar d’alta una explotació’ perquè la gent vegi les enormes dificultats i tràmits que s’han de fer

La Plataforma Revolta Pagesa muntarà un espai de divulgació al Mercat del Ram de Vic, que se celebrarà del 22 al 24 de març. La portaveu, Marina Solà, ha explicat que proposaran al públic participar en una gimcana per intentar donar d’alta una hipotètica explotació agrària. Hauran de passar tots els tràmits que els fan complir i si no se’n surten hi haurà sancions. A més, hi haurà plafons informatius amb infografies i dades significatives de la realitat que està vivint el sector per entendre les mobilitzacions. De la seva banda, l’alcalde de Vic, Albert Castells, ha assegurat que el certamen no ha perillat. “Des de la fira també es pot reivindicar”, ha dit. Tot i això, d’entrada, alguns dels participants apostaven per no assistir-hi.

La realitat dels pagesos

Durant els tres dies que dura el Mercat del Ram Revolta Pagesa muntarà un espai de divulgació que els ha cedit l’Ajuntament de Vic entre el recinte firal i l’esplanada del Sucre. La proposta estrella serà una gimcana per intentar donar d’alta una hipotètica explotació agrària, però també hi haurà diversos plafons informatius per explicar la realitat que viu el sector, el perquè de les seves mobilitzacions i sobretot què hi pot fer el consumidor per ajudar-los. La portaveu, Marina Solà, ha explicat que per exemple una de les infografies mostrarà una comparativa de preus entre productes. “La diferència és abismal si es compra directament a productor i volem que es vegi”, ha dit Solà.

Menú de proximitat

Entre les propostes de la Plataforma pel cap de setmana hi ha un menú complet de productes de proximitat amb entrepans de botifarra, hamburguesa de vedella, hamburguesa de pollastre, llom o formatge i mel i mató de postres. A més, dissabte hi haurà escudella de Castellterçol de carn, arròs i fideus preparada al moment amb unes calderes i foc a terra per dinar. “Volem que es pugui tastar producte de proximitat i producte bo”, ha afegit Marina Solà.

Moment complex

L’alcalde de Vic, Albert Castells, ha explicat que tot i el context de mobilitzacions que viu la pagesia, sempre han tingut clar que hi havia d’haver Mercat del Ram. “No hem dubtat mai que n’hi hauria”, ha assenyalat. I ha agraït al sector perquè s’hagi “conjurat a la inversa” i no posar-lo en perill. Tot i això, ha admès que enguany ha “costat” gestar el mercat i ha reconegut que és “un moment complex i difícil”. “El Mercat del Ram sempre ha sigut un moment d’orgull, de reafirmació i de mirar endavant. Des de Fires s’ha treballat per capgirar la situació en positiu i des del mercat també es pot reivindicar”, ha dit l’alcalde.

Sobre aquesta qüestió, el president de l’Associació d’Ovella Ripollesa, Ramon Bach, ha constatat que aquest ha estat un any “molt dolent” i part dels socis advocaven per no venir al Mercat del Ram. “Al final vam decidir que era més important venir i donar-nos a conèixer”, ha assenyalat. La participació de l’associació en el mercat es visualitzarà amb un gran ramat d’ovelles. Bosch ha destacat que del milió i mig de canals que es consumeixen a l’any, només 300.000 són de ramats. “Que la gent es pregunti quina carn compra i què menja”, ha dit convidant a la reflexió.

De la seva banda, el president de l’Associació Frisona d’Osona, Jordi Juanola, també ha explicat que alguns dels seus associats volien fer “boicot” al mercat. Tot i això, finalment hi assistiran i hi haurà 90 vaques, de les quals 70 sortiran a concurs. Un concurs que enguany han dividit en dos dies, en comptes de concentrar-lo només en un.

Com cada any, el Mercat del Ram aplega una gran quantitat d’activitats relacionades amb el món agroramader, a més de propostes lúdiques i comercials. En total són unes 120. Una de les activitats estrella és La Casa de Pagès, que enguany arriba a la vuitena edició, i que té per objectiu donar a conèixer la feina que fa el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins