Societat

societat

Vilagrà demana “calma” als sindicats de presons i que es restableixi la normalitat

La vicepresidenta del govern explica l’executiu té previst augmentar la plantilla en 400 persones

Demana que es deixin les mobilitzacions per l’assassinat de la cuinera de Mas Enric a mans d’un pres aquest dimecres

Els funcionaris es neguen a desmobilitzar-se i exigeixen la dimissió de la consellera de Justícia

La vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, ha demanat aquest divendres al migdia “calma i tranquil·litat” als sindicats de presons per reconduir la tensió que es viu als centres des de dimecres, arran de la mort d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un pres. Després que aquest dijous els sindicats intentessin entrar per la força a la seu del departament de Justícia, aquest divendres han tallat els accessos a diverses presons, cosa que ha obligat a reduir l’activitat normal dels centres. Vilagrà ha recordat que el govern ja ha previst augmentar la plantilla, i que negociarà més millores, però ha demanat restablir la normalitat als centres de forma immediata.

En una atenció als mitjans al Port de Barcelona en motiu d’un acte al voltant de la Copa Amèrica, Vilagrà ha lamentat l’”assassinat cruel” de la cuinera de la presó del Catllar, al Tarragonès. Ha explicat que el govern ja té previst augmentar la plantilla en 400 persones i que això no queda afectat per la pròrroga pressupostària. Així, ha afegit que el Departament de Justícia ja tenia previst iniciar una negociació amb els sindicats per establir més millores laborals, i que això es podria accelerar a partir d’aquest divendres a la tarda, quan es reuneixi la cúpula del departament amb els sindicats. Ha assegurat que el Govern farà una “escolta activa” de les reclamacions sindicals.

Vilagrà ha donat suport a Ubasart, de qui ha destacat que dimecres a la tarda ja es va traslladar a la presó de Mas d’Enric. No obstant, la vicepresidenta no ha volgut donar detalls del crim ni explicar si alguna cosa ha fallat en deixar que un pres violent treballés a la cuina del centre.

Tot i les paraules de Vilagrà, els treballadors del centre de Mas d’Enric del Catllar mantenen el tall als accessos i no marxaran fins que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i la cúpula del servei penitenciari no dimiteixin. Així, continuen la lluita i el “pols” per denunciar la mort d’una cuinera en mans d’un reclús i la manca de personal. Reclamen que se’ls reconegui com a agents de l’autoritat i asseguren que les polítiques de “bonisme” els ha fet perdre autoritat davant dels presos.

 22 funcionaris han declinat fer el relleu aquest matí amb els seus companys i només ha entrat un equip d’intervenció. Aquest divendres, els familiars de la víctima s’han acostat fins a la presó per recollir les seves pertinences. Han rebut l’escalf i suport dels concentrats. Els empleats de presons han mantingut una reunió amb el director del centre, Francisco Romero, que els ha demanat que facilitessin el relleu dels torns. També, els ha explicat que la situació a l’interior està “controlada”. Amb tot, els treballadors s’han queixat de les deficiències i la falta de personal. De fet, han afirmat que Mas d’Enric és el “pitjor centre” de Catalunya. “Heu perdut el control del centre”, han cridat alguns treballadors a Romero. Diversos empleats han afirmat  que les polítiques de “bonisme” han provocat que molts presos “se’ls riguin a la cara” i ja no els tinguin respecte. De fet, han exigit que se’ls consideri agents de l’autoritat per poder portar armes i defensar-se en casos extrems. Per la seva banda, Romero ha afirmat que traslladarà les seves queixes a les administracions competents. Tot i així, ha recordat a la plantilla que des de la direcció del centre fa nou anys que exigeixen més personal. 

  Aquest divendres al centre penitenciari de Mas d’Enric hi ha una vintena de funcionaris, quan, normalment, acostuma a haver-hi una seixantena per cadascun dels tres torns. “Alguns companys porten des d’ahir al vespre”, ha afirmat la portaveu d’UGT Presons, Núria Masarre. Segons ha afirmat Masarre, els ànims a l’interior es mantenen “tranquils” i “els companys resisteixen”. De fet, ha confirmat que “mentre els de dins aguantin”, ells mantindran els talls.

 Durant la jornada de protesta, els reclusos estan tancats a les cel·les i no se’ls permet sortir a les zones de lleure. De fet, se’ls ha servit els àpats a les mateixes cel·les. Una situació que, segons han assegurat alguns treballadors, podria provocar certs moments de tensió. Des de quarts de sis del matí, entre 200 i 300 persones s’han anat concentrant a les portes del centre penitenciari de Mas d’Enric per denunciar la mort d’una companya en mans d’un reclús. “Tots som Núria” i “consellera dimissió” han estat els dos càntics més repetits de la jornada. A quarts d’una del migdia, els familiars de la víctima s’han traslladat fins al centre a recollir les seves pertinences entre aplaudiments i mostres de suport per part dels concentrats. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona