Societat

gastronomia

La melmelada artesana, a Tiana

21 artesans de tot Catalunya, Andorra i les Illes participen avui en la primera trobada d’artesans que fan melmelada i confitura

Artesans de melmelada i confitura de Catalunya, les Illes i Andorra es troben avui a Tiana en el que vol ser la primer trobada de les melmelades artesanes. En total hi ha 21 parades que estan situades a la plaça de la Vila, on també hi ha un parell de furgonetes food truck, una amb menjar dolç i una altra amb menjar salat, per qui es vulgui quedar a dinar. L’Ajuntament ha habilitat unes taules. “Esperem que vingui molta gent perquè hi ha melmelades pel gust de tothom i els curiosos podran saber de primera mà com s’elaboren les melmelades i les confitures”, fa una crida Cristina Martorell, fundadora de Melmelària, una petita empresa artesanal amb obrador propi a Tiana on elabora les seves melmelades i chutneys (una espècie de confitura) amb, sobretot, productes de temporada, tant fruites com verdures. Ella ha estat, amb l’Ajuntament de Tiana, l’organitzadora d’aquesta primera trobada d’artesans de la melmelada de Catalunya que té molts números per tenir continuïtat.

La trobada l’ha inaugurat aquest matí l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, i aquest migdia hi haurà un concurs per escollir el millor producte. Cada artesà o artesana participant hi pot presentar una de les seves melmelades, confitures o codonyats que han de ser d’elaboració pròpia, com tot el que es vengui i es doni de tastar a les parades.

“Jo faig melmelades amb productes de temporada. Ara encara n’estic fent de mandarines o taronges, per exemple, però aquest març, que comença la temporada de maduixes començo a fer-ne de maduixes del Maresme. A l’abril començaré a fer-ne de nespres, al maig d’albercocs i el juny de préssecs, entre d’altres”, explica la Cristina Martorell que, de fet, té un catàleg de més de cent gustos diferents de melmelades. Ella assegura que una melmelada artesana, si no s’obre, no es fa malbé. “És com el vi, com més vell més macerat”, explica. Assegura que per indicacions de Sanitat als pots de melmelada han de posar obligatòriament una data de consum preferent, però no de caducitat. A la trobada d’avui, per tant, els qui s’acostin a la plaça de la Vila de Tiana podran trobar melmelades de desenes de gustos. Només una de les participants en portarà de cent tipus diferents.

La Cristina Martorell fa deu anys que va començar a fer melmelades. “No en tenia ni idea, a mi el que m’agradava era la cuina, però vam plantar maduixes a l’hort que tenim darrera casa i en van sortir tantes que vam pensar a fer melmelada per aprofitar-les. Vaig haver d’estudiar com es feien, les vaig fer i un cop fetes, les vaig regalar a familiars i amics i van tenir tant d’èxit que no paraven de demanar-me’n”. Avui viu de fer melmelades i és una artesana gastronòmica reconegudes, amb un obrador on, als matins, s’hi pot anar a fer degustacions

L’objectiu principal d’aquesta primera trobada d’artesans de la melmelada i confitures és posar en valor el producte artesà, promoure el respecte cap a la tradició i la creativitat implícita en cada artesà i artesana a l’hora de pensar i elaborar els seus productes. L’ajuntament ha expressat la seva intenció que “Tiana sigui un referent i punt de trobada per intercanviar idees, crear sinergies, enfortir el sector artesanal i promoure l’artesania d’autor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA