Societat

economia

Dos de cada tres economistes vaticinen que el topall al lloguer “no ajudarà” al mercat immobiliari

Els economistes opinen que la sequera és el principal problema de l’economia catalana, per davant fins i tot del dèficit fiscal

També es mostren preocupats per la situació política i demanen “un govern estable” després de les eleccions del 12M

Els economistes no veuen amb bons ulls el topall al lloguer aprovat pel govern estatal per intentar frenar l’escalada de preus i garantir l’accés a l’habitatge. El topall només s’aplica a Catalunya, on el govern ha declarat 140 zones tensades on és d’obligat compliment per als grans tenidors (propietaris amb més de cinc habitatges”. Una enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya conclou que el 65,4% dels professionals, és a dir gairebé dos de cada tres, tenen una “opinió desfavorable” de la nova regulació i vaticinen que “no ajudarà” al mercat immobiliari. Un 32,9% pensen que no només no rebaixarà la “tensió” en el mercat de l’habitatge, sinó que tindrà l’efecte contrari. Hi ha, però, un 28,3% dels professionals que creuen que la nova mesura que va entrar en vigor fa menys de quinze dies sí que serà positiva i només un 3,1% creu que ajudarà “de forma significativa”.

“Amb l’habitatge hi ha un problema de consciència política i moltes de les mesures s’han de consultar amb el sector”, ha etzibat el degà del Col·legi d’Economistes, Carlos Puig de Travy, aquest dimecres en una roda de premsa.

A banda del tema de l’habitatge, els economistes també han admès “preocupació” per la situació política i han demanat un govern “estable” després de les eleccions del 12 de maig.

Sequera

El document també constata que els economistes opinen “de manera unànime” que la sequera tindrà un impacte negatiu en el creixement econòmic l’any 2024 i el 78% dels professionals creuen que les mesures adoptades pel govern “accentuaran les tensions” pels usos de l’aigua. Un 42,% dels professionals consideren que és el principal problema de l’economia catalana, un percentatge que ha incrementat “de manera molt notable” respecte de l’anterior edició de l’enquesta, feta a la tardor (28,9%). Així, aquest cop la manca d’aigua passa per davant de qüestions com el dèficit fiscal (41,4%) o la situació política (30,6%), tot i que la pregunta es va fer abans de la convocatòria d’eleccions anticipades al Parlament.

Menys confiança en l’economia catalana

Pel que fa a l’índex de confiança, que engloba la percepció dels professionals sobre la situació econòmica, ha retrocedit fins al 5,32 per a l’economia catalana (5,38 a la tardor) i ha repuntat fins al 5,27 per a l’espanyola (5,24 a la tardor). Puig de Travy ha opinat que l’economia “va bé”. En aquesta línia, en relació amb el repunt de la inflació conegut aquest dimecres, ha assegurat que l’indicador “està molt més controlat” que fa un any i l’ha atribuït a l’impacte dels preus energètics, ja que l’indicador subjacent ha continuat moderant-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona