Societat

SOCIETAT

Relleu del director de la presó de Mas d’Enric després de l’assassinat d’una cuinera

Paco Romero hauria posat el seu càrrec a disposició del Departament de Justícia

El director de la presó Mas d’Enric Paco Romero, serà rellevat de la direcció de l’equipament penitenciari després de posar a disposició el seu càrrec dues setmanes després de la mort d’una cuinera del centre a mans d’un reclús. Es tracta del primer canvi en la cúpula directiva de les presons catalanes després d’aquest crim, que va acabar d’encendre els ànims dels funcionaris. Els sindicats i treballadors van bloquejar els accessos a diferents instal·lacions alguns dies i van demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, però fins ara no s’havia rellevat cap alt càrrec.

Segons el Departament de Justícia, es tracta d’una decisió meditada i que ha comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV). La decisió s’ha pres de forma “consensuada” entre el director i la SMPRAV, que convenen que cal ara encarar una nova etapa al centre després de la crisi viscuda en els darrers dies. Romero, un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català, assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives en alguna altra presó o al departament. Els propers dies es farà oficial el nomenament del nou director o directora d’aquest centre.

Romero ha estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar Mas d’Enric. Segons el departament, ha fet una gestió “excel·lent” del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb “gran professionalitat i vocació de servei públic”. Destaca també l’àmplia trajectòria al sistema penitenciari català en una carrera que va començar el desembre del 1988 com a funcionari. Des del 1997 ocupa responsabilitats directives com administrador de la presó de Ponent o subdirector de règim de Ponent i de Tarragona. Va dirigir la presó antiga de Tarragona des del 2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa directiva a Mas d’Enric.

Reforçar la seguretat

A banda d’aquest relleu, el Departament i les direccions dels centres ja han pres mesures en la línia de reforçar la seguretat als centres penitenciaris i reduir riscos. En concret, es reforça la vigilància en els tallers i cuines del CIRE, es dotarà de dispositius de comunicació i emergència (walkies i/o polsadors d’emergència) a tot el personal i es reforçarà també el personal al servei de cuina. També es revisaran els llocs de feina, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal CIRE. A banda, es modificarà la circular que regula l’assignació dels llocs de feina dels interns als centres penitenciaris en el sentit de valorar si el recorregut del candidat s’ajusta al risc potencial del lloc de feina de destinació.

A més, el Departament està treballant en mesures que suposen un “salt qualitatiu” del sistema en matèria de seguretat. Millorar el clima social i el benestar emocional als centres reduint les incidències ha estat una aposta que s’ha concretat amb mesures, encara per desplegar, que haurien de poder accelerar-se abans que s’acabi la legislatura, assegura Justícia.

Els sindicats, satisfets

Per la seva banda, els sindicats IAC-Catac i UGT han celebrat el relleu a la direcció de la presó de Mas d’Enric tot i que s’han mostrat sorpresos per la decisió del Departament de Justícia. Tot i això, han confirmat que havien demanat la dimissió i la destitució de Paco Romero, que duia quasi vint anys al capdavant del centre penitenciari. De fet, per aquest dimecres, IAC-Catac tenia prevista una reunió amb el directiu, però dilluns la trobada es va anul·lar. Amb tot, representants dels tres sindicats han valorat que el canvi “no és suficient” i reiteren la petició de dimissions a la cúpula de Justícia, especialment de la consellera Gemma Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Armand Calderó. Des d’IAC-Catac han exposat que Romero “no és l’únic responsable” de la situació d’inseguretat que denuncien els treballadors i funcionaris, però han recordat el “menyspreu” que el fins ara director del centre va tenir amb els familiars de la cuinera assassinada quan no els va rebre a l’entrada de la presó. Des d’UGT també han valorat positivament el canvi i han reconegut que no s’ho esperaven. “És positiu però no suficient”, han remarcat fonts sindicals, alhora que troben “malament que el col·loquin a un altre lloc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA