Societat

la crònica

27 noves joies modernistes a Barcelona

L’Hotel Bagués, al cor de la Rambla, obre la col·lecció de gerros d’Émile Gallé i altres contemporanis seus

Al número 105 de la Rambla, al costat de la Virreina i a pocs metres de l’església de Betlem, hi ha l’Hotel Bagués, de cinc estrelles. Havia estat el taller botiga de la joieria Bagués-Masriera i ara, remodelat de dalt a baix amb matèries nobles i sempre respectant l’estil modernista, és un dels hotels més luxosos de la ciutat. I dels més petits: només té 30 habitacions, les més preuades de les quals tenen vista directa a la façana de Betlem i les més altes i la terrassa (que obre temporada per Sant Jordi), a tot Ciutat Vella. En aquest espai l’amo de l’hotel i del grup Derby Hotels Collection, Jordi Clos, hi acaba d’inaugurar una sala museu amb una exposició de 27 joies de l’Art Nouveau. I en diu així, en francès, en comptes de dir 27 joies del modernisme, perquè la majoria de peces que s’hi exposen són d’Émile Gallé, el principal artista del vidre de finals del segle XIX i principis del XX, tot i que també hi ha obres dels seus contemporanis Paul Nicolas d’Argental o Charles Schneider. “Feia anys que col·leccionava peces de vidre modernistes, però fa poc va sortir a subhasta tot un lot de peces d’Émile Gallé. Les tenia una família noble de Madrid que no diré qui és i les posava a la venda. Vaig anar a la subhasta i me les vaig quedar totes, sense pietat pels petits col·leccionistes que aspiraven a quedar-se’n una o dues”, va explicar ahir l’hoteler (que també és el president del Gremi d’Hotels de Barcelona i el president de Turisme Barcelona). “Crec que Barcelona, ciutat modernista per excel·lència, es mereix tenir aquesta exposició”, va dir.

Clos, el gran col·leccionista, amant d’Egipte, que primer va exhibir les peces egípcies de la seva col·lecció a l’Hotel Claris fins que en tenia tantes que les va traslladar al (seu) Museu Egipci, al carrer València, dirigeix un grup amb, entre d’altres, 14 hotels al món, deu a Barcelona. La majoria estan situats en edificis històrics, palaus, cases senyorials o construccions emblemàtiques i, a dintre, Clos hi exposa les seves col·leccions perquè en gaudeixin els seus clients i els barcelonins en general que vulguin veure-les. Ara al Claris hi ha una col·lecció d’obres d’art precolombines, a l’Hotel Balmes hi ha una gran i única col·lecció d’art africà i a l’Hotel Astoria, la més gran col·lecció de pintures i dibuixos de Ricard Opisso, el “retratista” dels barcelonins de la primera meitat del segle XX. Només per posar uns exemples. A aquestes col·leccions s’hi afegeix la que ahir va presentar de l’Hotel Bagués, composta de gerros fets amb tècniques complexes i de temàtica, sobretot, floral: orquídies, roses, gladiols, glicines, raïms de raïm. Una altra joia que hi havia al taller Masriera abans que es convertís en hotel era una bàscula. Era famosa a Barcelona perquè tothom s’hi volia pesar. “No la podíem tenir a l’hotel perquè hi entrés tothom a tota hora, com és lògic, per això la vam cedir i ara és a la Boqueria”, diu Clos (però aquesta és una altra història). La història d’avui és que totes les obres d’art de les col·leccions del grup Derby Hotels Collection (en té més de 4.500) es poden veure en dies assenyalats i un d’aquests és la Nit dels Museus, el pròxim 18 de maig. Aquell dia les col·leccions es podran visitar fins a la una de la matinada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA