Societat

Quinze propostes populars conformaran les Festes de Primavera de Girona

Girona acollirà un total de quinze propostes de cultura popular i familiars entre el 19 i el 28 d’abril per celebrar l’arribada de la primavera. Un cop més, el Tarlà serà el protagonista de les Festes de Primavera a la ciutat, amb una programació que consolidarà les activitats iniciades en els darrers anys.

“Les Festes de Primavera tornaran a omplir els carrers de Girona de cultura popular i per a tota la família. Continuem treballant per oferir una programació cultural accessible, diversa, de qualitat i els 365 dies de l’any. Volem que l’èxit cultural de la ciutat arribi a tothom”, ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.

Una de les propostes consolidades és el llançament de coets i el Despertar del Petit Drac Major, que es va fer per primer cop el 2023 i que aquest any es torna a fer. L’espectacle tindrà lloc el dia 19 d’abril, a les 20 h, a la rambla de la Llibertat, i anirà a càrrec dels Diables de l’Onyar i dels Trons de l’Onyar. Tot seguit es farà un ball de folc a càrrec del Grup Giravolt. Prèviament, a les 19.30 h, la plaça del Vi acollirà la presentació del llibre Roda el món i troba un nom, dels Diables de l’Onyar.

L’endemà, dia 20 d’abril, la jornada arrencarà amb l’habitual cercavila dels gegants i els capgrossos de Girona, a càrrec de la Fal·lera Gironina. Part de la imatgeria festiva de la ciutat sortirà de la placeta de Narcís-Jordi Aragó i Masó i recorrerà el jardí de la Infància, la plaça de Catalunya, la rambla de la Llibertat i el carrer de l’Argenteria. En aquest punt, a les 12 h, es farà un dels actes centrals de les Festes de Primavera, la tradicional penjada del Tarlà.

El Tarlà és una de les figures més típiques de Girona. Se sol posar al carrer de l’Argenteria pels voltants de Sant Jordi, durant les Festes de Primavera de la Rambla i l’Argenteria. Es tracta d’un ninot penjat d’una barra que reposa entre dos balcons, que fa voltes, va vestit de joglar i porta esquellerincs a les puntes del barret. La llegenda explica que fa molts anys al carrer de l’Argenteria hi va haver la pesta i que aquest fet va provocar el tancament de la via pels dos extrems. Per tal de distreure els veïns, la llegenda diu que un veí anomenat Agustí els divertia fent tombarelles. Més endavant va ser cridat per la canalla com a “xato” i finalment s’ha anomenat popularment “Tarlà”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona